Dividendele au adus Bursei de Valori Bucuresti un plus de 11%, la finalul primului semestru
bursa de valori bucurestibanibvb
La finalul primelor sase luni, piata de capital din Romania a reusit sa se mentina in Top 5 cresteri in randul principalilor indici ai burselor din Uniunea Europeana, cu un avans al indicelui BET de 4,3%.
O evolutie puternic ascendenta a fost consemnata de indicele de tip total return al bursei locale, care a depasit 11.500 de puncte.
"Investitorii care au detinut actiuni in principalele companiile listate la BVB au putut beneficia, chiar si in conditii complexe de piata, de un avans de doua cifre al BET-TR, un indice reprezentativ pentru piata noastra de capital avand in vedere dividendele consistente, dupa ce acesta a incheiat primele sase luni cu un plus de 11%, unul dintre cele mai mari randamente din Uniunea Europeana", a declarat Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al BVB.
Valoarea totala a tuturor instrumentelor financiare tranzactionate la BVB dupa prima jumatate a anului a depasit 1,5 miliarde de euro, in crestere cu 12% fata de perioada similara a anului trecut.
Valorea medie zilnica de tranzactionare pe segmentul de actiuni din piata principala a crescut cu 3,3% si s-a apropiat de 10 milioane de euro.
Performanta pietei locale de capital a fost intarita de dezvoltarea mai multor aspecte de natura sa imbunatateasca experienta investitionala, lucru recunoscut la nivel international de una dintre cele mai importante agentii de evaluare.
"Dincolo de cifre, primul semestru s-a incheiat cu o recunoastere internationala din partea furnizorului global de
indici MSCI, care a upgradat criteriile de accesibilitate ale Romaniei pentru trei aspecte: reglementari de piata, flux informational si tranzactionare, ceea ce ne arata ca proiectele pietei de capital din Romania sunt pe directia corecta si ca perceptia investitorilor fata de piata locala se imbunatateste", a spus Adrian Tanase, CEO al BVB.
La finalul primelor sase luni, capitalizarea bursiera a companiilor romanesti a depasit 20 de miliarde de euro, in timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piata reglementata a BVB a fost de aproape 36 de miliarde de euro in ultima sedinta de tranzactionare a lunii iunie.
Prima jumatate de an a adus la Bursa de Valori Bucuresti doua listari (una tehnica si un IPO), doua emisiuni de obligatiuni (una municipala si alta corporativa), o perioada de reasezare a pietei (dar cu un indice care include dividendele cu o crestere de 11%) si o recunoastere din partea agentiei de evaluare MSCI cu privire la imbunatatirea unor aspecte ale pietei locale de capital.
Actiunile Elvila, unul dintre cei mai importanti producatori de mobila din Romania, au intrat la tranzactionare pe 1 februarie pe piata AeRO a BVB, in urma unei listari tehnice.
Listarea tehnica este procesul prin care o companie intra la tranzactionare fara a fi necesara nicio oferta anterior listarii, ceea ce inseamna ca structura actionariatului societatii nu este afectata in niciun fel, iar compania decide sa beneficieze de avantajele de a fi o companie listata la bursa, precum vizibilitate suplimentara, credibilitate sau transparenta.
De asemenea, actiunile
Purcari Wineries, producator de vin de top din Europa Centrala si de Est, au intrat pe 15 februarie la tranzactionare pe piata principala a BVB sub simbolul WINE, dupa realizarea cu succes a unei Oferte Publice Initiale pentru 49% din actiunile sale, valoarea totala a ofertei ajungand la peste 186 milioane de lei.
Spre finalul lunii aprilie, a intrat la tranzactionare pe piata reglementata a BVB o emisiune de obligatiuni emise de Municipiul Bucuresti, in valoare de 555 milioane de lei, cu o maturitate de 10 ani si o rata a dobanzii de 5,6% pe an.
In prezent, la Bursa de Valori Bucuresti sunt tranzactionate patru emisiuni de obligatiuni emise de Municipiul Bucuresti.
De asemenea, in a doua jumatate a lunii mai, emisiunea de obligatiuni corporative Globalworth, una dintre cele mai importante companii de investitii imobiliare din Europa Centrala si de Est, a intrat la tranzactionare pe piata reglementata.
Valoarea totala a fost de 550 de milioane de euro. Obligatiunile corporative se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti in euro, iar decontarea este efectuata direct in moneda europeana. In premiera pentru Romania, incepand de anul trecut, la Bursa de Valori Bucuresti a fost implementata decontarea direct in euro, ceea ce arata maturitatea si dezvoltarea pietei locale de capital.
In mai si iunie, piata de capital de la Bucuresti a cunoscut mai multe sedinte de reasezare, la baza carora au stat mai multi factori: corectiile ex-dividend in cazul unor companii din componenta indicelui BET, alaturi de factori de incertitudine interni si externi, potrivit analistilor.