"Decizia Consiliului de Administratie al BVB survine ca urmare a faptului ca, raportat la asteptarile Consiliului de Administratie, procesul de restructurare a Bursei de Valori Bucuresti nu a inregistrat un progres suficient de rapid, fiind la acest moment in etape insuficiente", se arata in comunicat.
In intervalul de doua luni, pana la incetarea efectiva a mandatului sau, Victor Cionga isi va exercita in continuare responsabilitatile de director general al BVB, deoarece trebuie sa se asigure o tranzitie cat mai usoara la preluarea atributiilor de catre o alta persoana care va fi aleasa de Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti pentru pozitia de director general.
Potrivit surse citate, Victor Cionga a obtinut functia de director general al BVB in vara anului trecut.
Surse din piata de capital au declarat anterior pentru MEDIAFAX ca posibila revocare a lui Cionga ar fi un prim pas pentru o viitoare schimbare inclusiv a Consiliului de Administratie, avand in vedere ca o parte dintre actionari vor incerca sa propuna alegerea de noi administratori in AGA de bilant convocata pentru finele lunii aprilie.
"Consiliul de Administratie este dezbinat. Este posibil sa zboare la AGEA (din 24 aprilie - n.r.), avand in vedere ca si-a cam pierdut din sustinerea actionarilor, daca ne uitam la cvorumul care a fost la ultima AGA (in care trebuia votata schimbarea politicii de comisioane - n.r.)", au mai spus sursele.
In urma cu doua saptamani, adunarea generala extraordinara a actionarilor nu s-a intrunit din lipsa de cvorum, pentru modificarea politicii tarifare a BVB, care prevedea scaderea comisioanelor variabile din valoarea tranzactiilor si introducerea unui tarif fix lunar de 3.500 lei. Atunci au fost prezenti actionari care detineau 40,15% din titluri, iar cvorumul minim este de 50% la a doua convocare.
Modificarea politicii de tarifare a determinat controverse atat intre membrii Consiliului de Administratie al Bursei, cat si intre firmele de brokeraj. Brokerii mici au sustinut ca noua modalitate de tarifare le va creste costurile si, intr-un final, vor fi nevoiti sa iasa din piata, in timp ce firmele mari de brokeraj au sustinut aceasta propunere, avand in vedere ca pentru ele cheltuielile urmau sa scada.
Cei mai mari actionari ai BVB sunt fonduri de investitii straine, printre care fonduri Erste si fonduri Franklin Templeton, care detin cate 5% din actiuni.
Totodata, o prezenta vizibila sunt SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5), care detin tot cate 5% din titluri, iar SIF Muntenia (SIF4) are 3,64%.