Director BNR, despre politicienii romani: Termina liceele pe la 40 de ani si fac cate o facultate de care n-a auzit nimeni
lipsa educatie politicienieducatie precaraeugen radulescu
De-a lungul timpului, unul dintre cei mai buni macroeconomisti din Romania ne-a obisnuit cu declaratii considerate controversate, cand, de fapt, nu facea decat sa spuna adevarul. Acum, Eugen Radulescu, seful Directiei de Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, a pus in vedere nivelul de educatie al multor politicieni.
Potrivit lui Radulescu, mare parte din ceea ce numim
clasa politica este slab alfabetizata.
In acelasi timp, Angela Merkel a fost sef de promotie in facultate, in Germania Democrata.
"La noi, sunt oameni care isi termina liceele pe la 40 de ani si fac cate o facultate din aceasta de care n-a auzit nimeni pe la 50 de ani. Acestia sunt cei care conduc politica romaneasca. Nu se poate asa ceva", a declarat Radulescu, in nume personal, in cadrul unei conferinte.
Economistul este de parere ca nu putem progresa in felul acesta, ci avem mare nevoie ca oamenii care se pricep sa fie cei care iau decizii.
Conform lui Radulescu, exista si o mare parte sa societatii romanesti care merge in directia potrivita, iar ponderea in cadrul acestei categorii ar trebui sa creasca pentru a ne apropia de performantele statelor din vest.
Directorul considera ca exista doua Romanii. Una puternic ancorata in lumea occidentala, o Romanie care se misca repede, eficient cu oameni care sunt deja chiar acolo.
In schimb, a doua Romanie balteste undeva la limita dintre secolul XIX si XX.
"Acest context teribil al pandemiei a aratat si a marit practic decalajele intre cele doua Romanii. Am vazut cum mediul antreprenorial a reusit sa se miste, sa reziste, chiar sa gaseasca solutii ca pentru dupa ce se va fi incheiat pandemia sa fim intr-o economie mai performanta si intr-o societate mai normala.
Din pacate, sectorul public nu a participat decat intr-o mica masura la acest demers", a spus Radulescu.
Romania, intre Bucuresti si Las Fierbinti
In urma cu doi ani, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, sustinea ca, din punct de vedere economic, Romania este precum o piele de leopard, cu zone foarte dezvoltate, marile orase si zone de saracie.
Conform guvernatorului, Bucurestiul si Ilfovul, daca ar putea fi decupate de restul tarii, ar putea intra in zona euro in cateva saptamani.
"Problema este ca nu putem sa decupam. De la Bucuresti nu sunt decat vreo 40 de kilometri pana la vestitul Las Fierbinti, care intra mai greu in zona euro", spunea guvernatorul, cu ocaniza primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Ovidius" din Constanta.
El adauga ca Bucurestiul are PIB comparabil cu cele ale Berlinului si peste cel al Lisabonei, dar restul Romaniei nu s-a dezvoltat armonios, existand si zone de saracie crunta.
Foto: pexels.com