Directia Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei va fi condusa de Adrian Cosmescu
directie supraveghere bnrsupraveghere bnradrian cosmescunicolae cinteza
Directia Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei va avea o noua conducere incepand cu data 1 octombrie 2020. Adrian Cosmescu va prelua functia de director al Directiei Supraveghere, iar Nicolae Catalin Davidescu pe cea de director adjunct.
Adrian Cosmescu, cu o cariera de peste 20 de ani in domeniul supravegherii bancare - din 1999 detinand functia de director adjunct al Directiei Supraveghere - ii succede lui Nicolae Cinteza, pensionat la data de 1 august 2020.
Nicolae Davidescu are o experienta de 17 ani in cadrul Directiei Supraveghere, iar, din 2016, ocupa functia de sef serviciu la Serviciul monitorizarea aplicarii sanctiunilor internationale, prevenirea spalarii banilor si finantarii terorismului.
Potrivit statutului (Legea nr. 312 din 28.iun.2004), BNR este responsabila cu supravegherea prudentiala a institutiilor de credit, in scopul asigurarii functionarii si viabilitatii sistemului bancar.
Potrivit OUG nr.99/ 2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.227/2007, in scopul protejarii intereselor deponentilor si al asigurarii stabilitatii si viabilitatii intregului sistem bancar, Banca Nationala a Romaniei asigura supravegherea prudentiala a institutiilor de credit, persoane juridice romane, inclusiv a sucursalelor acestora infiintate in alte state membre ori in state terte, prin stabilirea unor norme si indicatori de prudenta bancara si urmarirea respectarii acestora si a altor cerinte prevazute de lege si de reglementarile aplicabile, atat la nivel individual, cat si la nivel consolidat sau subconsolidat, dupa caz, in vederea prevenirii si limitarii riscurilor specifice activitatii bancare.
Urmarirea respectarii de catre institutiile de credit, persoane juridice romane, a cerintelor de natura prudentiala si a altor cerinte prevazute de OUG nr.99/ 2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.227/2007, precum si de reglementarile aplicabile acesteia, se realizeaza de catre Banca Nationala a Romaniei pe baza raportarilor transmise de institutiile de credit si prin verificari la fata locului desfasurate la sediul institutiilor de credit si al sucursalelor acestora din tara si din strainatate.
Pentru a pune bazele si a facilita o supraveghere eficienta, Banca Nationala a Romaniei, in calitate de autoritate responsabila cu supravegherea pe baza consolidata si/sau individuala, incheie acorduri scrise de coordonare si cooperare cu autoritatile competente din alte state.
Conform Legii 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, cu modificarile si completarile ulterioare in scopul realizarii obiectivelor sale privind stabilitatea financiara, Banca Nationala a Romaniei realizeaza monitorizarea institutiilor financiare nebancare inscrise in Registrul general si supravegherea prudentiala a institutiilor financiare nebancare inscrise in Registrul special, care desfasoara activitate pe teritoriul Romaniei.
Pentru persoanele supuse supravegherii, Banca Nationala este autoritatea responsabila cu verificarea si controlul modului de aplicare a prevederilor Legii nr.656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, OUG nr. 202/2008 privind punerea in aplicare a sanctiunilor internationale, aprobata cu modificari prin Legea nr.217/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, Regulamentului de aplicare a prevederilor Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, aprobat prin HG 594/2008, cu modificarile ulterioare, Regulamentului BNR nr. 9/2008 privind cunoasterea clientelei in scopul prevenirii spalarii banilor si finantarii terorismului, cu modificarile ulterioare, si a Regulamentului BNR nr. 28/2009 privind supravegherea modului de punere in aplicare a sanctiunilor internationale de blocare a fondurilor.
Banca Nationala a Romaniei are competente privind constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute de legislatia incidenta.