Din SUA pana in Romania, dobanzile trebuie crescute, ca inflatia sa fie diminuata: masurile sunt nepopulare, recunoaste presedintele Rezervei Federale a SUA
dobanziinflatiefedrezerva federala
Inflatia reprezinta o provocare actuala pentru intreaga economie globala, iar bancile centrale apeleaza in aceasta perioada la principalul lor instrument - dobanzile - pentru a tempera scumpirile.
Presedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a iesit public pentru prima data in 2023, sa vorbeasca despre misiunea dificila a bancilor centrale intr-un context inflationist.
Acesta crede ca e vital sa reusim sa scadem inflatia, dar nu putem sa facem acest lucru fara sa luam niste "masuri nepopulare", asa cum e scumpirea dobanzilor, de exemplu, insa trebuie sa ni le asumam si pe acestea, fiindca ne vor aduce mari beneficii pe termen lung, crede inaltul oficial american.
"Stabilitatea preturilor este piatra de temelie a unei economii sanatoase si ofera publicului beneficii incomensurabile in timp. Dar restabilirea stabilitatii preturilor atunci cand inflatia este ridicata poate necesita masuri care nu sunt populare pe termen scurt, deoarece crestem ratele dobanzilor pentru a incetini economia", a spus seful Fed.
"Lipsa controlului politic direct asupra deciziilor noastre ne permite sa luam aceste masuri necesare fara a lua in considerare factorii politici pe termen scurt", a adaugat Powell.
Tot marti, banca noastra centrala, BNR, a actionat exact in linia despre care vorbeste seful Fed, devenind si mai agresiva cu politica monetara. Astfel, in sedinta din 10 ianuarie 2023, institutia a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an, de la 6,75 la suta pe an, incepand cu data de 11 ianuarie 2023. Totodata, s-a decis si majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an, de la 7,75 la suta pe an, si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta, de la 5,75 la suta pe an, incepand cu data de 11 ianuarie 2023, dar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
La fel ca in cazul Fed, BNR spera ca scumpirea banilor sa reduca inflatia care a ajuns la 16,76 la suta in luna noiembrie 2022.
Foto: freepik.com