Devalorizarea francului elvetian, un semn veritabil pentru sfarsitul crizei
curs eurocurs bnrsfarsit crizascadere francactive de refugiumonede exotice
Dupa doua zile de apreciere in raport cu euro si cu dolarul american, astazi, leul a reinceput sa piarda din valoare.
Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de 4,6530 de lei pentru un euro, in crestere cu 0,10% (0,0045 lei), si unul de 3,7620 de lei pentru un dolar american, mai mare cu 0,09% (0,0032 lei).
Si gramul de aur a devenit mai scump, de la 162,1756 lei, ieri, la 162,7664 lei, astazi.
Citeste si:
Mai baga cineva in seama francul elvetian?
In schimb, francul elvetian si-a mentinut, pentru a treia zi la rand, tendinta de depreciere, apropiindu-se tot mai mult de valorile pe care le inregistra inainte de 15 ianuarie 2015, cand Banca Nationala a Elvetiei anunta ca nu va mai apara cursul de 1,2 euro pentru franc.
Astfel, astazi, la cursul Bancii Nationale a Romaniei, francul elvetian valoreaza 3,8854 de lei, de la 3,9061, ieri, in scadere cu 0,0207 lei.
Maximum cotatiei francului elvetian, in raport cu leul romanesc, a fost atins in data de 23 ianuarie 2015: 4,5817 lei.
Desi pare increbibil, avand in vedere aprecierile considerabile din ultimii ani, cotatia francului elvetian a consemnat un minimum de 1,8741 lei (!), pe 24 iulie 2007.
Cam pe atunci, tocmai ca urmare a acestei valori scazute (cu tot cu dobanda aferenta si ignorand total riscul valutar!) incepea frenezia imprumuturilor in ceea ce erau numite
monede exotice, adica francul elvetian si yenul japonez.
Din fericire pentru situatia lor financiara, dupa proteste si suferinte indelungate, multi dintre romanii care au luat credite atunci, le-au
refinantat, cu precadere in lei.
Dar scaderea cursului francului elvetian, devalorizarea acestuia pe pietele financiare internationale, mai ales daca se va dovedi de durata, constituie, abia acum, un semn clar pentru terminarea crizei incepute acum un deceniu.
In vreme de criza, francul este
moneda/activ de refugiu, in care, ca si in aur, se pot face plasamente considerate a fi sigure, cu toata relativitatea presupusa chiar si de acest termen.
Cand cei care au investit in astfel de active devin optimisti si constata cu nu prea mai au de castigat, ba chiar pierd, avand plasamentele respective, incep sa scape de ele.
Intrucat, ca si in cazul cumpararii acestor active, demersul de a le vinde are loc in masa, toti deodata, este posibila devalorizarea accentuata a activului respectiv.
In cazul in care, Doamne fereste, tensiunile politice internationale sau performantele economice mondiale vor duce la o noua criza, situatia se poate inversa.
Citeste si:
Dominus providebit!