Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
depozite bancaredobanda dae
Sute de mii de romani isi tin banii in depozite bancare si, desi dobanzile platite de banci nu acopera rata inflatiei, oamenii amortizeaza macar o parte din devalorizare, in conditiile unei inflatii inca piperate.
Totusi, inainte de a alege o banca anume si un depozit anume, trebuie sa-ti faci foarte bine socotelile, ca s-ar putea sa iesi in pierdere.
Trebuie sa fii atent si la comisioanele percepute de banci. De exemplu, poti avea comision de administrare pentru cont/card, pe care daca-l aduni pe o perioada de 12 luni constati ca aproape tot castigul din dobanda sau poate chiar mai mult, merge inapoi la banca.
Un alt aspect si mai important decat comisioanele percepute este reprezentat de calculul dobanzii. Multi romani stiu ca banca iti ofera un anumit procent, o dobanda nominala, din suma pe care o alcatuiesti sub forma de depozit. Insa trebuie sa fii mai atent, fiindca la fel de importanta si e si DAE.
Cand iti faci un depozit la banca, fa-ti calculele in functie de DAE
Expertii
Finzoom.ro sfatuiesc romanii sa isi calculeze
depozitele in functie de DAE, cu prioritate. De ce? Pentru ca DAE "DAE Depozite este dobanda reala, care tine cont de taxele si comisioanele care "mananca" din dobanda si castig".
"Dobanda nominala nu iti poate oferi o imagine clara asupra castigului pe care il poti obtine la scadenta deoarece pe langa impozitul de 10% castigul poate fi diminuat consistent de comisioane", mai spun consultantii.
Pentru ca lucrurile sa fie clare, specialistii Finzoom ne ofera exemplul"unui depozit cu dobanda de 6% si DAE de 5.40%, castigul este de 270 de lei. In acest caz banca nu are comision de administrare cont curent sau de retragere numerar la scadenta.
In schimb, la un depozit bancar cu dobanda 6.75%, DAE este de 3.85%. Chiar daca depozitul are o dobanda destul de mare 6.75%, castigul real pe care il poti obtine este de aproximativ 193 de lei.
Castigul real pe care obtii la acest depozit este diminuat de comisionul de administrare pentru contul curent de 9 lei pe luna. Banca nu percepe comision de retragere numerar la scadenta pentru retrageri programate de pana la 60.000 lei / luna (sau echivalent), dar pentru sumele de peste 60.000 de lei pe luna, comisionul este de 0.2% din suma retrasa".
Foto: unsplash.com