Depozitele bancare, paguba curata in 2023. Castigi mai putin decat anul trecut, dobanzile au scazut
depozite bancaredobanzi depozite
In continuare, milioane de romani vad in depozitele bancare o solutie de a economisi si de a-si proteja banii de devalorizare, desi dobanzile au incetat de mult sa mai acopere rata inflatiei. In multe dintre cazuri nu putem vorbi nici macar de acoperirea a 60 sau 70% din forta cu care banii nostri isi pierd valoarea.
La o inflatie de doua cifre procentuale, e nevoie de dobanzi si randamente puternice, care sa ne mentina valoarea banilor. Din pacate, nu este cazul depozitelor bancare. Economistii trag un semnal de alarma si spun ca bancile au scazut dobanzile la depozitele in lei, in 2023, fata de anul trecut, ceea ce inseamna ca a devenit si mai putin rentabil sa apelezi la acest instrument de economisire.
Daca nu vrei totusi sa renunti la depozitele bancare, trebuie sa stii ca ai sanse mai mari sa gasesti dobanzi mai atractive la micii jucatori de pe piata, marile banci fiind mai putin generoase cu dobanzile la depozite in 2023.
De la bancile mari prezente pe piata romaneasca te poti astepta la o dobanda cuprinsa intre 6,7% si 7,3%.
In schimb, la ora actuala, cea mai generoasa oferta este de 8,45%, dar este tot in scadere, fiindca in urma cu cateva luni se situa la 9,3%.
"Bancile incearca sa exploateze la maximum aceasta scadere a inflatiei, iar reducerea dobanzilor la depozite este menita sa le aduca mai multi bani”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, potrivit
Observator.
Ce recomanda expertii? Ar fi indicat sa optam pentru economisirea in mai multe valute simultan. Astfel, scade riscul de a ne fi puternic afectate economiile, in cazul in care una dintre monedele respective are probleme serioase. Este, daca vreti, reteta succesului si de pe piata de capital.
Secretul stabilitatii financiare si a neasumarii de riscuri mari este portofoliul de actiuni cat mai diversificat. Economiile si banii nostri nu trebuie sa depinda de o singura sursa, de o singura potentiala evolutie pozitiva sau negativa, fiindca atunci cresc sansele ca in caz de ceva rau sa ne prabusim financiar.
Foto: manager.ro