De teama ca romanii isi vor retrage banii, bancile au majorat dobanzile la depozite: cat castigi, daca nu te atingi de banii depusi
depozite bancarepiata de capitaldobanzi depozite
Pe fondul inflatiei galopante, depozitele bancare nu mai ofera randamente care sa protejeze banii de devalorizare, motiv pentru care mai multe banci de pe piata au decis sa majoreze dobanzile, astfel incat clientii sa nu fie tentati sa-si retraga banii si sa ii investeasca, de exemplu, la bursa, desi randamentele pietei de capital continua sa fie net superioare chiar si dupa aceste majorari.
Conform unei analize
economica.net pentru depozitele constituite la ghiseu, mai multe banci din tara au decis, in ultima luna, sa majoreze dobanzile la depozitele pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung (un an de zile).
Sursa citata ne spune ca
dobanzile cele mai avantajoase le regasim la CEC Bank, Banca Transilvania si Garanti Bank, in timp ce, la
BCR, BRD si ING Bank avem parte de cele mai reduse dobanzi la depozite.
"Cresterile par chiar spectaculoase: la depozitele pe trei luni, BT a crescut dobanda de la 0,5% anuala la 3% pe an (...)
Astfel, comparativ cu acum o luna, cand dobanzile la depozitele pe trei luni se situau intre 0,25% si 1,85%, acum nivelul acestora este cuprins intre 0,25% si 3%.
In cazul depozitelor pe un an, randamentele se situau intre 0,8% si 4% si, desi au existat cresteri la nivelul anumitor banci, limitele au ramas similare.
Celelalte cresteri de dobanda ale bancilor comerciale au fost cuprinse intre 20 de puncte de baza (Garanti Bank) si 60 de puncte de baza in cazul CEC Bank", noteaza sursa citata.
Chiar si in aceste conditii, din nefericire, rata inflatiei continua sa fie deasupra dobanzilor oferite de banci, iar perspectivele inflationiste indica o inrautatire a situatiei, in lunile urmatoare.
Romanii au un mare apetit pentru depozitele bancare
Romanii isi plaseaza in continuare banii, preponderent in depozite bancare, desi, timid, acestia incep sa se indrepte si catre investitii cu ranamdente net superioare, cum ar fi cele facute pe piata de capital.
Totusi, depozitele bancare raman dominante in clasamentul preferintelor conationalilor nostri, iar consultantii financiari au o explicatie clara pentru acest fenomen: pe fondul educatiei financiare precare, oamenii fie nu cunosc faptul ca banii se devalorizeaza, macinati de inflatie, fie este vorba despre sentimentul de siguranta, pe care il ai atunci cand iti vezi banii intr-un cont, nu plasati in actiuni.
Mai exista si categoria de persoane care actioneaza extrem si doreste sa-si plaseze banii in investitii care aduc profit rapid, ceea ce ii determina pe acesti oameni sa se lanseze pe piata criptomonedelor de exemplu, una nereglementata, necontrolata de nicio institutie financiara, volatila si care nu ofera nicio garantie sau asigurare. Prin urmare, se ajunge in situatii in care banii nu doar ca nu se pastreaza intacti, ba chiar se pierd sume importante, prin scaderea puterii de cumparare sau chiar se duc pe apa sambetei toti banii investiti in active digitale nesigure.
Astfel stand lucrurile, specialistii recomanda oamenilor sa caute randamente bune, investitii sigure, nu iluzorii, care acopera cel putin rata anuala a inflatiei, care in Romania a sarit de pragul de 8% luna trecuta. Ca orice investitie sanatoasa, e nevoie de timp pentru a genera castiguri, motiv pentru care piata de capital ramane pe prima pozitie cand vine vorba despre siguranta si stabilitate pe termen lung.
Te-ar putea interesa si: Ce ar trebui sa stie orice investitor incepator, inainte de a se lansa pe PIATA DE CAPITAL