De ce s-ar putea ieftini carburantii
ieftinire benziaieftinire motorinapreturi carburantinoble securities
De la inceputul anului si pana la finele primei jumatati a lunii februarie, cand a inregistrat maximum anului in curs, pretul petrolului Brent a avut o tendinta ascendenta.
Ulterior, pretul barilului a intrat pe o tendinta puternic descendenta, coborand de la aproape 120 de dolari americani, la 96-97 dolari, in ultimele zile ale acestei saptamani, atingand astfel minimum ultimelor noua luni.
Petrolul a marcat, in februarie, o scadere de circa 4%; in martie, a fost volatil, dar, la finele lunii, a avut un pret aproape egal cu cel de la inceputul acesteia.
In luna aprilie, de la 1, pana pe 18 aprilie inclusiv, pretul petrolului a cazut cu circa 9,5%, potrivit lui Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities-sucursala Romania.
Mai multi factori au contribuit la scaderea pretului petrolului: FMI si-a redus estimarile privind cresterea economica globala; economia Chinei a crescut intr-un ritm sub asteptari; UE si zona euro continua sa aiba probleme structurale.
De asemenea, pe fondul semnalelor economice nesatisfacatoare privind economia mondiala, cele mai importante organizatii din domeniul petrolului si-au redus estimarile privind cererea globala de petrol, pe anul in curs.
Totodata, dolarul american s-a apreciat, in special fata de euro si yen, fapt care scade, in general, interesul investitorilor pentru marfuri al caror pret se raporteaza la dolar.
Conform analizei, este greu de crezut ca tarile mari producatoare de petrol vor fi lipsite de reactie in fata unei scaderi accelerate a pretului.
Economia mondiala nu are un ritm care sa sustina cotatii ale petrolului mult peste 110 dolari pe baril si este probabil ca producatorii si investitorii sa fie considerabil afectati de un pret mult sub 100 de dolari.
In jurul acestui interval, se va desfasura batalia pe pretul petrolului, in urmatoarea perioada, daca nu vor aparea alte elemente fundamentale care sa incline rapid balanta intr-o directie sau alta, apreciza Silviu Pojar.
In luna aprilie, in acelasi timp cu scaderea pretului petrolului, leul s-a apreciat fata de dolarul american, cu circa 3%.
Companiile petroliere prezente in Romania au operat deja ieftiniri ale carburantilor. Astfel, un anumit tip de benzina, care, pe 6 aprilie, costa 5,91 lei/litru, a ajuns, la 16 aprilie, la 5,73 lei/litru, marcand astfel o scadere de 3,14%.
Analiza arata ca scaderea consistenta a pretului petrolului impreuna cu intarirea monedei nationale lasa loc, cel mai probabil, unei ieftiniri in continuare a carburantilor, in perioada imediat urmatoare, in lipsa unor evolutii care sa determine miscari ale preturilor in sens invers pentru fiecare variabila.