De ce nu prea face Romania multe investitii publice masive
romania investitiiclaudiu cercelcreditare imm
Directorul general adjunct al BRD, Claudiu Cercel, este de parere ca tara noastra nu isi permite foarte mult spatiu fiscal pentru investitii publice masive, singura solutie fiind crearea unui mediu economic, financiar si legal prietenos cu pietele.
Prezent la conferinta "Garantarea si contragarantarea creditelor dupa Basel III", Cercel a aratat ca Romania nu-si permite nicio relaxare cantitativa, din cauza structurii deficitare a economiei si unei potentiale puneri in pericol a stabilitatii financiare, daca s-ar recurge la aceasta metoda.
La randul sau, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a aratat ca orice deficit bugetar ar avea Romania, tot nu ar exista atatia bani cat sa fie efectuate investitii importante din buget.
Potrivit lui Cercel, fondurile europene intra intr-o economie cu o anumita structura, iar ele sunt atrase degeaba, daca structura nu are efect multiplicator la nivelul economiei.
"Singura modalitate de a crea un efect de multiplicare este de a crea un mediu economic, financiar si legal care sa fie prietenos pietelor", a declarat Cercel, citat de Agerpres.
In ceea ce priveste finantarea IMM, potrivit lui Cercel, exista factori structurali si ciclici care fac dificila finantarea, printre care cadrul de reglementare Basel III, dar si Regulamentul 18, al guvernantei corporative la nivelul bancilor care se refera la gestiunea de risc.
Directorul adjunct al BRD a aratat ca acest regulament este foarte stufos, birocratizand foarte mult activitatea din banci si va fi necesara o anumita perioada pentru internalizarea consecintelor acestuia in functionarea bancilor.
Totodata, la nivelul IMM, numai 26% dintre ele au o cifra de afaceri mai mare de 100.000 de euro, doar 8% au o cifra mai mare de 500.000 de euro si numai 5% au o cifra de afaceri de peste un milion de euro.
Printre factorii care indeamna bancile la prudenta in creditarea IMM, se numara disciplina contractuala care lasa de dorit.
In acelasi timp, Cercel a pus in vedere si rata de neperformanta foarte mare (de peste 25%, uneori, chiar de 40%) la nivelul multora dintre banci legata de creditele acordate IMM.
Bancherul nu a uitat sa mentioneze si cresterea numarului de insolvente, dintre care nu multe sunt etice, pe baza unor clauze obiective. O alta problema o constituie dificultatea valorificarii garantiilor.