De ce anul 2022 nu va fi unul bun pentru portofelul romanilor: ce ne mai asteapta
estimari curs euroeuro 5 leidepreciere leu
De ani de zile, analistii financiari anticipeaza ca euro va ajunge si chiar va trece pragul de 5 lei. "De vina" ca acesta nu a fost atins a fost Banca Nationala a Romaniei pentru ca a controlat cursul vanzand, in momente cheie, euro pentru a pastra cat mai mult din valoarea leului.
Intrebarea este, daca esti un atat de bun analist, cum sa nu iei in calcul tocmai capacitatea de a interveni a Bancii Nationale? Dar asta este alta chestiune.
Deocamdata, ne-am intors la acelasi prag anticipat, de data aceasta, pentru anul viitor.
Asociatia CFA Romania prognozeaza un curs de 5,0329 lei pentru 1
euro peste 12 luni si cel putin doua majorari ale dobanzii de politica monetara din partea Bancii Nationale a Romaniei.
"In contextul cresterii substantiale a ratei inflatiei, anticipatiile inflationiste pentru un orizont de 12 luni s-au majorat.
In concordanta cu aceste evolutii, au crescut si anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda de piata monetara, acestea indicand anticipatii de majorare a ratei de dobanda de politica monetara de cel putin inca doua ori in urmatoarele 12 luni", a declarat Adrian Codirlasu, vicepresedinte al CFA Romania.
Valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9986 lei/euro, iar, pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0329 lei pentru un euro, anticipeaza analistii CFA Romania.
Datoria publica poate ajunge la 51,8% din PIB
In ceea ce priveste datoria publica, analistii estimeaza ca aceasta va ajunge, pana la finalul anului viitor, la aproximativ 51,8% din Produsul Intern Brut.
In luna aprilie a acestui an, datoria publica a Romaniei ajunsese sa reprezinte peste 50% din PIB, adica 526,6 miliarde de lei.
In anii trecuti, tara noastra facea parte din grupul foarte restrans cu cele mai mici datorii publice ca procent din PIB, cu mai putin de 40%, in timp ce state mult mai dezvoltate aveau deja datorii de peste 100% din PIB.
Conform normelor Uniunii Europene, un plafon sustenabil al datoriei in PIB este de cel mult 60% din ce se produce intr-o tara in decursul unui an.