Datele Kiwi Finance: Mai multi bani pentru casa, mai putini pentru nevoi personale
creditnevoie personalekiwi financebroker de credite
Afacerile au mers destul de bine pentru cel mai mare broker de credite de pe piata romaneasca, cel putin data privim cifrele pe care Kiwi Finance le-a facut publice, astazi. Astfel ca brokerul se poate lauda cu o crestere a numarului de clienti cu 125%, in primele sapte luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent. Aceasta crestere tradusa in numar de clienti inseamna o crestere de 30 de clienti, zilnic.
“Nevoia de informatii coerente si consistente, comparatii ale produselor de creditare, predictibilitate pentru timpii de raspuns si aprobarea unei aplicatii de credit si nu in ultimul rand calitatea serviciilor, sunt doar cateva dintre asteptarile clientilor in accesarea unui credit. Consultanta financiara incepe sa devina o necesitate”, a declarat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.
Daca volumul de clienti a crescut era aproape inevitabil ca acelasi lucru sa nu se intample si cu creditele. Volumul creditelor intermediate a crescut cu 50%, pana la 31 milioane euro. Din acestea, 68% au fost credite cu garantii imobiliare si 32% credite de nevoi personale. Cifra de afaceri a crescut cu 50%, depasind 3 milioane lei.
Trendul de creditare nu prea s-a schimbat
Desi toate bancile incearca sa-si orienteze creditarea catre imprumutul in moneda nationala, care desi este ceva mai scump este mai sigur, viitori debitori privesc creditul dintr-un singur punct de vedere: cel al costurilor. Asa se face ca, in cazul Kiwi Finance, valuta de imprumut aleasa a fost euro, in procent de 95%, pentru creditele garantate cu ipoteca, in timp ce toti clientii creditelor de nevoi personale au solicitat imprumuturile in moneda nationala.
„Implementarea de produse customizate pe segmente bine definite de clienti a aratat o solutie castigatoare pentru pozitionarea cat mai aproape de clienti, pornind de la profilul si nevoile lor. Aceasta actiune a inceput in urma cu doi ani. Principalele obiective anul acesta sunt atingerea unui volum de 60 milioane euro si trecerea pe profit”, a mai spus Anca Bidian.
Valoarea medie a creditelor
Bancile au fost mai reticente in a acorda credite, dar si romanii au fost ceva mai rezervati cu privire la acest lucru, iar aceste fapte s-au vazut in statisticile pe care brokerul le-a publicat, astazi.
Astfel ca, daca in 2012, media pentru creditul de nevoi personale acordat era de 3.903 euro, in acest an, valoarea a scazut cu aproape 800 de euro, pana la 3.121 de euro. Daca aceasta scadere a imprumutului de nevoi personale nu este decat de 20%, nu acelasi lucru se poate spune si despre ce s-a intamplat in cazul creditelor de nevoi personale garantate cu ipoteca.
In 2012, un astfel de imprumut se ridica la putin peste 40.000 de euro, dar in primele sapte luni ale acestui an, media pentru acest produs s-a diminuat cu 45%, pana la 22.000 de euro.
Singura crestere care a fost inregistrata a fost la creditele imobiliare/ipotecare. Daca media pentru un astfel de imprumut acordat era de 48.800 de euro, in 2012, anul acesta creditul a crescut cu 850 de euro, pana la 49.650 de euro.
Daca ne uitam la cel mai mic si cel mai mare credit care s-au acordat in acesti ultimi doi ani, plaja este destul de larga. In 2012, aceasta s-a intins de la o valoare de aproximativ 2.900 de euro pana la 265.000 de euro. In schimb, pentru anul curent, imprumuturile s-au intins de la 3.200 de euro pana la 435.000 de euro.
De ce salariu a fost nevoie pentru credite
Salariul mediu la nivel de Romania a fost indeajuns pentru a accesa un credit de nevoi personale. In cazul Kiwi Finance, pentru a accesa un credit de la bancile locale a fost nevoie de un venit mediu de 1.628 de lei. In schimb, pentru un imprumut de nevoi personale cu ipoteca venitul mediu s-a ridicat la aproximativ 4.000 de lei.
Plaja de valori pentru veniturile de care a fost nevoie pentru un imprumut de nevoie personale a variat intre 870 de lei si 22.000 de lei. Pentru un credit cu ipoteca aceasta a fost intre 1.155 si 48.000 de lei.
Creditele si ele s-au acordat ceva mai repede fata de anii trecuti, asta daca ar fi sa comparam cu “Epoca de Aur” a creditarii. Daca in 2008, un credit de nevoi personale se acorda in 30 de zile, in acest an, un astfel de imprumut s-a aprobat in 5 zile. Unul garantat cu ipoteca s-a dat, in schimb, in 32 de zile.