Indicele ROBOR reprezinta rata dobanzii la depozitele interbancare plasate, respectiv costul la care bancile se imprumuta intre ele.
Indicele ROBOR este atat de important pentru ca, la scadentele de 3 si 6 luni, este referinta, prin lege, pentru creditele in lei cu dobanda variabila acordate persoanelor fizice. La ora actuala, modul de calcul al indecelui ROBOR este stabilit prin intermediul unei norme a Bancii Nationale. In cazul in care o asemenea norma ar fi abrogata, toate contractele care au la baza indicele ROBOR pentru indexarea ratelor ar fi afectate.
Darius Valcov a afirmat in cadrul interviului despre care vorbeam mai devreme ca Executivul “spera sa obtina o schimbare radicala a modului in care este calculat indicele ROBOR sau poate chiar o eliminare a acestuia”.
Declaratiile de la inceputul acestei saptamani vin dupa ce Valcov a mai declarat in urma cu aproape o saptamana ca Ministerul Finantelor va cere Consiliului Concurentei sa demareze un control pe piata privind ROBOR si fluctuatiile cursului valutar.
De asemenea, consilierul pe probleme economice al premierului a lansat si o serie de acuzatii la adresa celor care conduc Consiliul Concurentei.
Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, a reactionat rapid pe aceasta tema, spunand ca afirmatia lui Darius Valcov este foarte confuza.
Suciu si-a inceput declaratiile prin a transmite ca nu stie “in numele cui vorbeste Valcov, insa afirmatia este extrem de confuza si denota mari neclaritati in ceea ce priveste piata interbancara”. De asemenea, Dan Suciu transmite ca BNR va discuta cu Ministerul de Finante, “in regim institutional, toate chestiunile care implica OUG 114”.
Desi Darius Valcov vorbeste acum de eliminarea completa a indicelui ROBOR, Guvernul a introdus taxa progresiva pe activele financiare ale bancilor, calculata in functie de nivelul ROBOR.
Taxa despre care vorbim ar trebui sa intre in vigoare la un nivel de peste 2% al dobanzilor. Conform estimarilor facute de specialistii Guvernului, taxa ar aduce statului aproximativ 4.5 miliarde de lei. In acelasi timp, Banca Nationala estimeaza ca profitul sistemului bancar va scadea cu pana la 72% in 2019. Insa, si mai interesant la acest moment este ca bugetul prezentat pentru anul curent nu include niciun venit din aceasta sursa pentru anul in curs.
Citeste si: Patria Bank a vandut creante neperformante de 502 milioane de lei catre polonezii de la Kruk
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas
Masa de Paste, pe buget! Romanii sunt cu ochii dupa reduceri si au inceput sa aplice strategii de economisire. Tin de bani, ca sunt vremuri grele!
Top idei de afaceri care pot fi deschise in Romania cu 100.000 de euro
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas