Darius Valcov: Cotatiile ROBOR din ianuarie au fost folosite pentru a umfla ratele populatiei
taxa pe lacomieroborscumpiri rateordonanta 114ordonanta teodorovici
Consilierul premierului Viorica Dancila, Darius Valcov, prezinta evolutia indicelui Robor din ianuarie, spunand ca acesta a fost folosit ca un instrument de manipulare a costului ratelor romanilor, cand, in realitate, bancile nu s-ar fi imprumutat intre ele in prima luna din an. Acuzatiile lui Valcov sunt cuprinse intr-o ampla declaratie a consilierului pe pagina sa personala de Facebook.
"In luna ianuarie, media cotatiilor ROBOR la 3 luni a fost 2,97 si la 6 luni a fost 3,27. Numarul tranzactiilor la 3 si la 6 luni a fost un mare ZERO. (Adica bancile, intre ele, nu s-au imprumutat deloc. Cotatiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor populatiei)”, a scris Valcov, marti.
Aceasta este a doua interventie radicala a lui Valcov pe tema indicelui Robor, dupa ce, pe 4 ianuarie, consilierul premierului a precizat ca Executivul isi doreste de la BNR sa schimbe radical modul in care ROBOR este calculat sau poate chiar sa-l elimine.
Tot in ianuarie, senatorul ALDE Daniel Zamfir a sustinut ca indicele ROBOR este "trucat" printr-o intelegere intre bancile comerciale, cu implicarea BNR, si a cerut guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, si sefului Consiliului Concuretei, Bogdan Chiritoiu, sa vina la audieri in Comisia economica din Senat.
In postarea de pe Facebook, Darius Valcov nu abordeaza doar tema indicelui Robor, ci tine sa nege si acuzatiie potrivit carora teza sa de doctorat este una partial plagiata. Potrivit PressOne, mai mult de 100 dintre cele 212 de pagini ale tezei de doctorat a lui Darius Valcov, intitulata "Perfectionarea managementului financiar al intreprinderii in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana", sunt plagiate.
Isarescu si Teodorovici n-au gasit inca un numitor comun pe tema Robor si Ordonantei 114
Revenind la situatia privind economia romaneasca, Banca Nationala a Romaniei, condusa de guvernatorul Mugur Isarescu, Ministerul Finantelor, la carma caruia este Orlando Teodorovici, precum si oameni din Autoritatea de Supraveghere Financiara au avut, la inceputul saptamanii, mai exact luni, o intalnire foarte importanta, cu scopul de a gasi un numitor comun in toata tarasenia cu modificarile aduse de OUG 114.
Oficialii BNR au venit la sedinta pregatiti cu studii tehnice care sa demonstreze pericolul pe care OUG 114 il reprezinta pentru stabilitatea economica. Mugur Isarescu, Liviu Voinea si Florin Georgescu, au venit cu argumente concrete care arata ca taxarea bancilor legata de ROBOR, plus taxarea companiilor din energie cu 2% din cifra de afaceri si suprataxarea celor din telecomunicatii, ar avea efecte in lant, care au potential de afectare a economiei.
Anterior, Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, a aratat, in fata comisiei economice a Senatului, ca se au in vedere diverse variante pentru a modifica formula de calcul a ROBOR, eliminand astfel necesitatea taxei pe lacomie sau pentru aplicarea acestei taxe la alta baza, posibil , de exemplu, diferentele de dobanda intre depozite si credite.
In forma actuala, legea impune o taxa suplimentara ce va fi platita de banci in cazul care ROBOR, adica dobanda medie la care bancile se imprumuta intre ele, depaseste 2%. In prezent, acest indicator sare de 3,1%. Sistemul bancar din Romania se arata nemultimit de noile masuri fiscale si avertizeaza Guvernul ca va pregati masuri dure ca raspuns la OUG 114. Costul acestor masuri va fi suportat, in cele din urma, tot de cetatenii de rand, fiindca ele vizeaza scumpirea serviciilor bancare, accesarea cu mai multa dificultate a creditelor, precum si scaderea dobanzilor la depozitele bancare.
In contextul nemultumirilor legate de aceasta ordonanta, premierul Viorica Dancila a declarat, luni, ca i-a chemat pe ministrii Cabinetului pentru a vedea ce probleme sunt si ce modificari ar trebui implementate.
De asemenea, liderul UDMR Kelemen Hunor a propus, la inceputul acestei luni, amanarea unor prevederi din OUG 114/2018. Referitor la aceasta propunere, seful Executivului a afirmat ca Guvernul trebuie sa dea dovada de flexibilitate.
Presedintele ALDE, Popescu Tariceanu, a declarat, saptamana trecuta, ca a discutat cu premierul Viorica Dancila despre modificarea OUG 114 pentru eliminarea taxei de 2% pentru companiile din energie, iar aceasta i-a transmis ca intr-adevar prevederea ar putea avea "efecte defavorabile pentru ca risca sa indeparteze sau sa amane foarte multe investitii".
In schimb, presedintele PSD, Liviu Dragnea, nu sustine asa "pur si simplu" o modificare a OUG 114/2018 fiscala, precizand ca nu a discutat, luni, la intalnirea cu liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu, despre acest subiect.