Luna iulie a venit cu vesti bune pentru romanii care au credite ale caror rate lunare sunt calculate in functie de valoarea IRCC, indicele fiind redus la 5.86% in perioada 1 iulie - 30 septembrie 2024. Noua valoare a IRCC a fost calculata pe baza datelor disponibile in primul trimestru al anului curent. Aruncand o privire asupra datelor din al doilea trimestru al anului, putem intelege ca valoarea IRCC va creste insa in ultimele trei luni ale anului. Cel mai probabil, in perioada octombrie - decembrie vom avea un IRCC de 5.99%.
IRCC, sau Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor, este un indicator folosit pentru a stabili rata dobanzii pentru creditele acordate consumatorilor. Acesta a fost introdus in mai 2019 ca o alternativa la ROBOR, intr-o incercare de a face ratele dobanzilor mai transparente si mai putin volatile. IRCC este calculat pe baza tranzactiilor interbancare efective si se actualizeaza trimestrial.
Indicele se actualizeaza trimestrial, ceea ce poate duce la ajustari mai lente ale ratelor dobanzilor in comparatie cu indicatorii care se actualizeaza zilnic sau lunar. Potrivit unui calcul realizat de specialistii de la finzoom.ro, in cazul unui credit de 250.000 de lei contractat pe o perioada de 30 de ani, cu dobanda formata din indice (IRCC + 3.5%), rata va scadea cu circa 7 lei fata de perioada aprilie - iunie 2024. Mai exact, rata va ajunge la aproximativ 2.077 de lei. In schimb, in ultimele trei luni ale anului, rata va ajunge la aproximativ 2.100 de lei, valoarea IRCC urmand sa creasca la 5.99%.
Mai departe, ROBOR 3M, din ultima zi lucratoare a lunii iunie, este 6.01%. Asadar, aceasta este valoarea care se va lua in calcul pentru aflarea ratelor in perioada 1 iulie - 30 septembrie 2024 in cazul celor care au credite cu dobanzi variabile dependente de valoarea ROBOR.
ROBOR este un alt indicator de referinta pentru dobanzile interbancare din Romania. Este utilizat in principal pentru a calcula dobanzile la creditele in lei acordate de bancile comerciale. ROBOR reprezinta rata medie a dobanzilor la care bancile din Romania sunt dispuse sa se imprumute intre ele pe termen scurt, si este calculat pe baza cotatiilor furnizate de un grup de banci selectate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Spre deosebire de IRCC, ROBOR se bazeaza pe cotatiile teoretice oferite de banci, nu pe tranzactii efective.
Citeste si: Cand e momentul ideal sa-ti faci o rata la banca pentru locuina?
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Calcule CAS si CASS pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente
Venituri PASIVE 2025. Ce sunt ETF-urile si cum functioneaza?
Partenerii nostri
Care sunt plafoanele pentru platile in numerar in anul 2025? Specialistii explica
Angajarea persoanelor cu dizabilitati - demersuri necesare, in 2025
Neplata drepturilor salariale. Rolul si limitele competentei Inspectiei Muncii
Expert contabil cu microintreprindere: Ce trebuie sa stiti despre veniturile cumulate?
Ordinul de compensare: CE reprezinta si CUM se sting datoriilor intre doua societati
Suspendarea activitatii la ONRC: Atentie la obligatia transmiterii fisierului SAF-T!
Te-ar putea interesa si