Curs valutar: Ce se intampla cu euro, IRCC si ROBOR astazi
curs valutarirccroborbnrpret aur
A inceput o noua saptamana, in care bancile si-au modificat indicii de referinta pentru creditele in lei cu dobanda variabila, aparand modificari si asupra cursului valutar.
Iata ce se intampla luni, 3 iunie, cu principalele monede, dar si care este valoarea de referinta a IRCC si ROBOR, precum si pretul aurului:
Euro este cotat astazi la 4,74 lei, aproape de cursul anuntat vineri de BNR (4,7487 lei/euro) cand a atins cea mai scazuta valoare in fata leului din 8 martie 2019 cand BNR a anuntat un curs de referinta de 4,7410 lei/euro. Maximul istoric in fata leului a fost inregistrat pe 25 ianuarie 2019, la valoarea de 4,7648 lei/euro.
Euro este cotat a vanzare, intre 4,78 lei si 4,82 lei, conform anunturilor facute de bancile comerciale din piata.
Dolarul, in schimb, nu reuseste sa se mentina si scade la 4,24, fata de 4,25 lei, cursul anuntat de BNR vineri. Maximul istoric in fata monedei nationale (4,3504 lei/dolar) a fost atins pe 28 decembrie 2016.
ROBOR la trei luni a ramas la 3,25%, acelasi cu nivelul din sedinta precedenta cand a atins cea mai mica valoare din 2 aprilie 2019. La 1 aprilie, ROBOR la trei luni era cotat la 3,23%, in timp ce ROBOR la sase luni a ramas la 3,38%.
BNR a anuntat pe 2 mai, pentru prima data, noul indice de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, numit pe scurt IRCC. Cotatia a fost de 2,36%. IRCC este cotat mai jos decat ROBOR deoarece este un rezultat al negocierilor dintre banci la imprumuturile efective realizate intre ele si datorita faptului ca sunt dobanzile percepute cu aproximativ doua trimestre in urma si ca medie, nu doar ROBOR din ultima zi lucratoare a lunii la finalulul fiecarui trimestru ca pana acum.
Noul indice – Indicele de Referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) – se va aplica doar creditelor noi sau in cazul refinantarii celor vechi, in timp ce ROBOR va fi aplicat in continuare creditelor in lei aflate in derulare.
”Noua formula de calcul se va aplica doar creditelor noi. Pentru creditele in derulare, formula de schimbare este cea a cererii de refinantare. Cei care au credite vor face, probabil, o cerere de refinantare la aceeasi banca sau la alte banci, bazat pe noua formula de calcul, iar daca noua dobanda va fi mai atractiva, clar omul va decide sa se refinanteze. Daca va fi de la alta banca, clar va fi concurenta intre banci pentru a oferi romanilor o finantare mai ieftina", a spus ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, intrebat de jurnalisti despre inlocuirea ROBOR .