Cumpara valuta inteligent: de unde si cand faci rost de euro, la cursul oficial anuntat de BNR
cumpara eurocumpara valutacurs valutar
Daca doresti sa cumperi euro, piata iti ofera o varietate de optiuni, insa nu toate sunt avantajoase din punct de vedere financiar. Uneori, vorbim despre diferente substantiale sau despre cativa bani, insa fiecare suma conteaza, in aceasta perioada marcata de scumpiri, motiv pentru care, daca poti economisi, de ce sa nu o faci?
Romanii care isi doresc sa cumpere euro trebuie sa stie ca bancile sunt oferta cea mai convenabila. Fie ca vorbim despre ghisee sau despre aparatele multifunctionale din cadrul institutiilor bancare.
De asemenea, pe piata bancara din tara exista trei institutii care, in anumite intervale orare, ofera posibilitatea schimbului valutar la cursul afisat de Banca Nationala a Romanei. In acest caz, poti cumpara euro sub pragul de 4,95 lei, in timp ce la casele de schimb valutar a fost depasit pragul psihologic de 5 lei. Unicredit, Raiffeisen Bank si in unele cazuri Intesa San Paolo Bank sunt cele trei institutii care au implementat asa-zisa "Happy Hour" - o ora in care schimbul valutar se face la cursul de referinta al BNR.
"In cazul Raiffeisen Bank schimburile se pot opera doar la aparatele multifunctionale ale bancii, sistemul de casierii fiind inchis. La Unicredit, schimburile se pot face si la ghiseu si pe internet banking sau la aparatele multifunctionale. La fel si la Intesa San Paolo Bank, doar ca aici au prioritate clientii bancii cu credite in valuta", explica
economica.net.
Detalii despre cumparea de euro de la Raiffeisen Bank
Clientii au posibilitatea de a schimba lei in euro, la cursul oficial BNR, direct in aplicatiile Smart Mobile si Raiffeisen Online. Prin intermediul acestora, clientii bancii pot face schimburi valutare, de luni pana vineri, intre orele 10 si 11.
In acest interval orar, denumit Smart Hour, se pot schimba, zilnic, maximum 1.500 de euro, intre conturile proprii Raiffeisen Bank. Pentru a beneficia de oferta Smart Hour, pe langa contul in lei, clientii trebuie sa aiba deschis si un cont in euro, acesta putand fi initiat direct din aplicatii.
Detalii despre cumparea de euro de la Unicredit
UniCredit Bank permite schimburi valutare intre conturile curente proprii, in intervalul orar 13:15-14:15, de luni pana vineri, in zilele lucratoare bancare. Prin optiunea Happy Hour Exchange Rate, clientii bancii pot schimba lei in euro, sau invers, in limita a maximum 1.000 de euro sau echivalentul in dolari, zilnic.
Optiunea mentionata poate fi atasata doar unui cont de tipul GeniusCont, fiind disponibila doar clientilor care folosesc Mobile sau Online Banking.
Detalii despre cumparea de euro de la Intesa Sanpaolo Bank
"Clientii Intesa Sanpaolo Bank beneficiaza de schimburi valutare la curs BNR, in limita echivalentului a 1.500 de euro/zi. Tranzactiile se pot efectua exclusiv prin internet banking. in zilele lucratoare, in intervalul orar 11:00- 13:00. Astfel, in limita echivalentului a 1.500 EUR* pe zi se pot face schimburi valutare intre LEI, EUR, USD si GBP, la cursul BNR valabil la data efectuarii schimbului valutar.
Oferta este disponibila pentru schimburile valutare intre conturile proprii deschise la Intesa Sanpaolo Bank.
Schimburile valutare care dep??esc echivalentul a 1.500 EUR/zi, se vor realiza la cursul de schimb standard al B?ncii, aplicabil în ziua respectiv?. Schimburile valutare efectuate între valute str?ine (exemplu: EUR/ USD), sunt raportate la LEI ?i calculate la cursul de schimb BNR, pentru valutele respective", mai precizeaza sursa citata.
Ce spune BNR despre "criza de lichiditate" pe zona euro, in urma cu mai multe zile si cum vad analistii cursul euro/leu in contextul actual
De teama razboiului si a consecintelor economice care pot deriva din acest conflict militar grav, declansat de Rusia in Ucraina, romanii au dat buzna zilele trecute la casele de schimb valutar, dorind sa cumpere euro. Asa a aparut o criza de lichiditate pe piata, cererea fiind foarte mare, insa reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) vin cu vesti bune: apele s-au calmat.
BNR ne linisteste si cu privire la cursul valutar, reafirmand ca acesta este unul stabil, desi contextul economic e unul sensibil.
"Ce am avut a fost la nivelul caselor de schimb in cumpararile de bancnote de valuta si acest lucru a fost cauzat de lipsa de bani fizici la aceste entitati. Oamenii au vrut sa aiba bani fizic – sigur, e optiunea lor – dar sa nu uitam ca o conversie valutara se putea face in banci electronic la un curs mult mai avantajos.
Pana cand bancile si casele de schimb nu au venit cu o suplimentare de bani fizici, care au trebuit adusi din strainatate cu avionul sau de la alte sucursale unde era componenta de bani fizici, lucrurile au fost mai agitate. Acum daca va uitati la casele de schimb s-a mai calmat aceasta euforie, dar la nivelul bancilor si cursului oficial al BNR nu am avut variatii mari, a fost stabilitate.
Faptul ca cineva a speculat o lipsa de bani fizici din dorinta oamenilor de a avea bani fizici… Nu critic acest lucru dar il conider cumva nejustificat avand in vedere ca iti cumperi bani ca vrei sa ai valuta, ca te duci in Occident, dar sistemul de plata cu cardul e mult mai dezvoltat acolo", a spus marti, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), pentru B1 TV.