Cum verifici un bancomat, ca sa nu aiba pe el sisteme de clonare de carduri
bancomatatmbani de la bancomatbani de la atmbani cash
Desi anual creste puternic numarul tranzactiilor efectuate cu cardul, oamenii inca folosesc banii cash in viata de zi cu zi, iar pentru a intra in posesia lor trebuie sa se foloseasca de bancomate.
Cand mergi la un atm sa scoti bani trebuie sa fii cu mare bagare de seama, fiindca exista riscul ca pe bancomat sa fie montate dispozitive menite sa iti copieze datele, in vederea clonarii cardului tau.
In ultima perioada a crescut numarul tentativelor de frauda, motiv pentru care nu strica deloc sa fii mai vigilent atunci cand folosesti un bancomat.
Ce ar trebui sa-ti trezeasca suspiciuni la un atm
Daca fanta in care introduci cardul pare a fi instabila, se misca si se deplaseaza atunci cand incerci sa tragi putin de ea, exista riscul ca aceasta sa nu fie cea originala a dispozitivului, ci una instalata de infractori.
De asemenea, un alt element important e tastatura. Daca observi ca si aceasta la randul ei pare instabila sau chiar se detaseaza daca incerci sa o misti, e recomandabil sa cauti alt bancomat.
Retine deci faptul ca uneori, escrocii pot folosi dispozitive sau overlay-uri care se potrivesc perfect cu designul
bancomatului. Daca ceva pare inestetic sau pare sa nu se potriveasca perfect, ar putea fi un indiciu ca bancomatul a fost manipulat.
In egala masura, daca atm-ul este amplasat intr-un loc slab iluminat, pe o strada unde nu prea se circula si observi ca o persoana sta suspect de aproape de tine, renunta la operatiune si pleaca, cauta un bancomat amplasat in interiorul unei sucursale bancare sau pe o strada circulata, cu iluminat puternic.
Acestea ar trebui sa fie principalele elemente ce-ti pot sugera faptul ca e posibil ca bancomatul respectiv sa fie luat in vizor de infractori.
Insa chiar si daca nu identifici niciun element din cele de mai sus, tot trebuie sa fii precaut si sa respecti cateva norme de siguranta atunci cand folosesti un atm in general, fie din tara, fie din strainatate. Iata ce ai de facut:
In primul rand, nu lasa pe nimeni sa-ti vada codul PIN. Ai grija ca persoanele ce stau la coada in spatele tau sa fie la o distanta apreciabila, si acopera cu mana tastatura atunci cand introduci codul.
Nu pleca de la bancomat cu sume mari de bani la vedere, poti starni interesul unor potentiali infractori in a te urmari si a te deposeda de banii pe care-i ai asupra ta.
In cele din urma, verifica periodic extrasele bancare pentru a detecta tranzactii neautorizate sau activitate suspecta. Daca observi orice anomalie, contacteaza imediat banca pentru a lua masuri de securitate.
Foto: freepik.com/manager.ro