Cum se pot castiga bani din depozitele bancare: care e treaba cu dobanda platita de banca si cum se deschide un cont care-ti aduce profit
depozite bancaredepozit in valutaeconomiieconomisire
Sute de mii de romani, persoane fizice sau juridice, isi tin economiile in depozite bancare, primind de la banci, la o anumita perioada de timp, o suma de bani, aferenta dobanzii asupra careia s-a convenit. Doar ca nu toti romanii stiu cum se deschide un astfel de cont, ce presupune el si cum ajungi, de fapt, sa primesti bani de la banca pe economiile tale.
Tocmai de aceea, in articolul acesta vom vorbi despre principalele aspecte pe care ar trebui sa le cunoasca oamenii despre depozitele bancare.
Ce e un depozit bancar
Depozitele bancare sunt instrumente financiare prin care persoanele fizice sau juridice isi pot plasa
economiile la o banca pentru o anumita perioada de timp, in schimbul unor dobanzi.
Cum se deschide un depozit bancar
Pentru a deschide un depozit bancar, persoana trebuie sa mearga la o sucursala bancara si sa completeze un formular de deschidere a contului, furnizand informatii precum nume, adresa, act de identitate si alte detalii solicitate de banca.
In ultima perioada, datorita digitalizarii multor banci din Romania, exista si posibilitatea de a deschide online anumite tipuri de conturi, inclusiv depozitele bancare. Pentru a vedea daca banca ta iti ofera aceasta facilitate, fie accesezi site-ul web al acesteia, fie te deplasezi la ghiseu si ceri lamuriri asupra acestui aspect.
Cate tipuri de depozite bancare exista
Exista diferite tipuri de depozite bancare, inclusiv depozite cu termen fix (unde banii sunt plasati pe o anumita perioada de timp), depozite cu dobanda variabila, depozite in valuta etc. Persoana trebuie sa aleaga tipul de depozit care corespunde cel mai bine nevoilor si obiectivelor sale financiare.
In general, depozitele la termen au dobanzile cele mai avantajoase. De exemplu, poti opta pentru un termen de 1 an de zile sau 3 ani de zile. Dupa trecerea perioadei de timp, vei primi de la banca dobanda aferenta, care in general e mai mare decat la depozitele ce nu sunt constituite la termen.
Dobanzile depozitelor bancare
Dobanda pe care o primeste persoana pentru suma plasata in depozit variaza in functie de politica bancii si de tipul de depozit. Dobanda poate fi fixa sau variabila si poate fi calculata in functie de diverse criterii, cum ar fi suma depusa, durata depozitului si altele.
Dobanda este calculata de banca in functie de suma plasata si de perioada pentru care este plasata. In general, dobanda este calculata lunar sau anual si este adaugata la suma depozitata sau transferata in alt cont.
La scadenta depozitului sau in orice alt moment convenit, persoana poate retrage suma depozitata impreuna cu dobanda castigata.
In ceea ce priveste dobanzile, acestea sunt determinate de politica monetara a bancii centrale, cererea si oferta pe piata creditelor, precum si de alte factori economici. In general, cu cat suma depusa este mai mare si cu cat perioada de timp este mai lunga, cu atat dobanda poate fi mai mare. Este important de mentionat ca dobanzile la depozitele bancare pot fi supuse impozitarii in functie de legislatia fiscala in vigoare.
Foto: manager.ro