S-a vorbit mult la inceputul acestui an despre modificarea tratamentului fiscal preferential pentru tichetele de masa si pentru vouchere de vacanta, nefiind deloc putini angajatii care inca nu stiu exact cum vor fi afectati de ultimele schimbari. Ce este sigur insa este ca incepand cu acest an, tichetele de masa si de vacanta sunt incluse in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Pana la inceputul acestui an, tichetele de valoare reglementate prin Legea nr. 165 din 2018, cu exceptia celor cadou, erau supuse impozitarii pe venit. Incepand din 2024 lucrurile s-au schimbat insa, tichetele de masa si vouchere de vacanta fiind taxate atat cu 10% impozit pe venit, cat si cu 10% CASS. Practic, tinand cont de faptul ca impozitul pe venit se calculeaza dupa ce se scad din venitul total brut realizat intr-o luna contributiile sociale datorate (CAS + CASS, 35% in total), tichetele de masa si voucherele de vacanta ajung sa fie taxate cu 19%.
Multi angajati s-au trezit insa la inceputul acestui an cu salarii mai mici decat aveau anul trecut. Ei bine, ce s-a intamplat de fapt de s-a ajuns intr-o asemenea situatie? Pana in 2024, unii angajatori compensau impozitul pe venit datorat pentru tichetele de masa astfel incat salariul net al angajatilor sa nu scada. In urma acestor modificari insa, multe companii au decis sa nu mai compenseze si aceasta noua contributie datorata de angajati. Astfel, s-a ajuns la diminuarea salariilor nete de la 1 ianuarie.
Spre exemplu, potrivit piatafinanciara.ro, un angajat cu un salariu brut de 6.000 de lei, care primea tichete de masa in valoare de 20 de lei pe zi, anul trecut obtinea in medie un salariu net de 3.470 de lei. La acest venit se adaugau tichetele de masa in valoare totala de 400 de lei. Astfel, salariatul era supus unui impozit pe venit mediu de 430 de lei. Din aceasta suma, 40 de lei reprezentau impozitul pe venit aplicat asupra valorii tichetelor de masa, iar restul consta din contributiile sociale obligatorii, adica 25% CAS si 10% CASS, insumand 2.100 de lei.
De la 1 ianuarie 2024 insa, lucrurile s-au schimbat. Mai exact, acelasi salariat are acum o obligatie suplimentara de 9% din valoarea tichetelor de masa, ceea ce duce la contributii totale (CAS si CASS) de 2.140 de lei. Cu toate acestea, impozitul pe venit datorat scade de la 430 de lei la 426 de lei, deoarece baza de calcul pentru impozitul pe venit este definita ca diferenta dintre venitul total brut si contributiile sociale obligatorii. Astfel, angajatul ar primi acum un salariu net mediu de 3.434 de lei, in scadere cu 1%-2% in comparatie cu anul anterior.
Citeste si: 370 de lei in plus la salariu pentru acesti angajati la stat: cine sunt bugetarii care primesc salarii mai mari
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Ce trebuie sa completezi daca ai obtinut venituri din dobanzi la depozite bancare in 2024
Adevaratele valori ale Romaniei: Cine sunt liceenii care au facut istorie in SUA?
Partenerii nostri
Organizarea posturilor, intr-o societate privata. Reglementari cheie si explicatiile specialistilor
Noua Platforma REGES: Tot ce trebuie sa stiti pentru a evita amenzile de pana la 20.000 Lei!
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Legea 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei [Actualizata 2025]
Rolul contractului de mentenanta. Cum functioneaza si de ce este important
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Te-ar putea interesa si