Cum se alege noul director al FMI
fmidominique strauss kahndirector fmibanca mondialauniunea europeana
Se stie care este ritualul in urma caruia este ales Papa. Acum, finantele mondiale sunt in situatia, dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn, sa desfasoare o procedura oarecum similara.
Alegerea noului directorul general al FMI se vrea cat mai deschisa si transparenta, desi lupta se da in culisele diplomatiei, mai degraba decat in cele ale finantelor.
Conform statutului FMI, Consiliul de administratie alege un director general care nu este nici guvernator de banca, nici director executiv.
FMI stabileste un calendar pentru depunerea candidaturilor individuale, iar, dupa aceea, Consiliul de administratie, din care fac parte reprezentantii a 24 de tari sau grupuri de state, ii audiaza pe candidati.
Potrivit FMI, desi Consiliul de administratie ar putea alege un director general prin vot majoritar, obiectivul este de a-l alege pe directorul general prin consens.
Procesul de selectie a inceput pe 19 mai, cand decanul Consiliului, egipteanul Abdel Shakour Shaalan, si-a contactat colegii in legatura cu derularea procedurii.
Desi nu exista prevederi scrise, in mod traditional, din 1946, SUA desemneaza presedintele Bancii Mondiale, iar Europa pe directorul FMI.
Pana acum, la carma FMI s-au succedat reprezentanti provenind din numai sase tari europene: Franta (patru mandate), Suedia si Olanda (cate doua mandate), Germania, Belgia si Spania, cate un mandat.
In Consiliul FMI, Uniunea Europeana detine sapte fotolii. Europenii cad de acord asupra unui candidat comun, dupa care il prezinta Casei Albe, ulterior, candidatul plecand in campanie in intreaga lume.