Gestionarea bugetului nu este deloc usoara pentru cei cei nu au venituri sigure si constante, aceasta fiind una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta freelancerii. Daca nu vrei sa ajungi in situatii neplacute, este nevoie de o organizare exemplara atunci cand nu stii care sunt banii care iti vor intra in cont pe parcursul unei luni. Chiar si atunci cand stii foarte bine care iti sunt cheltuielile si veniturile este posibil sa fii luat uneori prin surprindere de anumite probleme pe care nu le-ai anticipat, lucrurile complicandu-se insa si mai mult atunci cand nu stii pe ce castiguri te poti baza!
Uite patru metode simple pe care le poti pune in practica si tu daca iti doresti o gestionare mai buna a bugetului!
Este bine sa stii mereu de cati bani ai nevoie pentru a iti acoperi cheltuielile lunare. Incepe cu o analiza asupra cheltuielilor fixe pe care trebuie sa le platesti pentru a evita sa intri in alte probleme, in aceasta categorie intrand intretinerea, telefonul, internetul, utilitatile, rata la credit si asa mai departe. Apoi, gandeste-te la cheltuielile flexibile si incearca sa iti dai seama cati bani dai in fiecare luna pe mancare, haine, iesiri in oras si asa mai departe. Nu uita nici de cheltuielile de business pe care le ai, in aceasta categorie putand fi incluse si taxele pe care trebuie sa le platesti catre stat.
Freelancing-ul iti permite sa preiei contracte noi oricand ai timp pentru o noua colaborare, insa nu trebuie sa iti faci planuri doar gandindu-te ca sigur vei incheia un contract nou peste cateva zile. Atunci cand iti pui la punct bugetul este recomandat mai degraba sa fii realist si sa te bazezi in special pe acele venituri despre care stii sigur ca iti vor intra in cont!
Unul dintre cele mai mari dezavantaje pe care le ai atunci cand esti freelancer este legat de nesiguranta pe care o ai in privinta unui castig minim lunar. Tocmai din acest motiv este recomandat sa ai un fond de rezerva care sa iti permita sa depasesti mai usor perioadele in care lucrurile nu merg chiar asa cum ti-ai dori tu. In plus, in caz de forta majora, este de preferat sa iti poti acoperi cheltuielile pentru cel putin sase luni, daca nu chiar un an!
In cazul in care iti raman bani dupa ce ai platit toate cheltuielile, este de preferat sa ii depozitezi intr-un cont de economii sau sa ii investesti in ceva care iti poate aduce in timp venituri pasive. Nu uita sa te gandesti si la anii in care nu vei mai putea munci ca acum! Potrivit specialistilor financiari, este recomandat sa economisesti lunar cel putin 10-20% din ceea ce castigi.
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas
Masa de Paste, pe buget! Romanii sunt cu ochii dupa reduceri si au inceput sa aplice strategii de economisire. Tin de bani, ca sunt vremuri grele!
Top idei de afaceri care pot fi deschise in Romania cu 100.000 de euro
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas