Cum sa scap de rata la banca?
rata la bancanegocieri cu bancacsalb
In contextul in care dobanzile bancare au devenit foarte piperate in ultimul an, numerosi debitori au ajuns in imposibilitate de a-si mai achita indatoririle asumate fata de bancile de la care au contractat imprumuturi. Astfel, oamenii sunt in cautare de solutii.
Negociaza cu banca. Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar (CSALB) te poate ajuta gratuit
Ca sa scapi de povara ratei la banca, trebuie sa urmaresti diminuarea costului lunar sau poate chiar achitarea creditului in avans, in anumite conditii avantajoase sau refinantarea tuturor datoriilor.
Primul pas pe care l-ai putea face, daca te confrunti cu dificultati in a mai sustine plata ratei lunare, ar fi sa deschizi o discutie cu banca finantatoare, pentru a se identifica o solutie favorabila pentru ambele parti.
Desi multi romani ar fi tentati sa creada ca bancile urmaresc executarea silita a debitorilor, in fapt aceasta masura nu este benefica pentru niciuna dintre parti.
"Darea in plata nu reprezinta dorinta nimanui. Bancile nu isi doresc sa devina proprietarii locuintelor, bunurilor mobile si imobile. Pentru ca asta in termeni economici inseamna costuri de administrare. Contractul de credit este viu si pot sa apara tot felul de problemei de-a lungul timpului pe care trebuie sa incerci sa le depasesti. Eu personal nu cred nici in dare in plata, nici in procesele in instanta. Pentru ca nu este ceea ce partile isi doresc in mod real si in al doilea rand sunt timpul si costurile care vin cu astfel de situatii. De aceea recomand dialogul si concilierea in cadrul CSALB, chiar si cand exista un proces de dare in plata", explica Ionut Stefan, conciliator CSALB.
Poti sa discuti si sa negociezi cu banca apeland in mod gratuit la serviciile oferite de conciliatorii Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar (CSALB), care se bucura de un real succes in a impaca bancile si consumatorii, atunci cand apar litigii intre acestia.
Astfel, in primele sase luni din 2023, bancile au acceptat spre negociere 420 cereri trimise de consumatorii de servicii financiare catre Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB). Apetitul de negociere al bancilor este cu 27% mai mare fata de perioada similara din 2022, iar numarul negocierilor incheiate cu succes a crescut cu 30%.
Mai multe detalii pe
CSALB.ro
O alta solutie ar fi sa-ti reorganizezi bugetul
Poate ca dificultatea financiara pe care o resimti la plata ratelor lunare este cauzata de un management deficitar al veniturilor si cheltuielilor personale sau din cadrul familiei in general.
Organizeaza-ti bugetul prioritizand cheltuielile in functie de nevoile de baza si taie de pe lista achizitiilor acele bunuri si servicii de care nu ai nevoie in mod real.
Amana orice achizitie care nu e necesara cu trei zile, pentru a nu cumpara din impuls.
Verifica-ti toate abonamentele care se achita cu decontare automata din cont, numerosi romani se aboneaza la diverse servicii pe care nu le folosesc si uita de faptul ca lunar li se iau anumite sume de bani din cont. Intr-un an de zile, un abonament de 30 de lei pe luna poate insemna acoperirea costului cu o factura consistenta, intr-o luna de zile.
Foto: manager.ro