Inselaciunile bancare au imbracat de-a lungul anilor numeroase forma, infractorii diversificandu-si metodele de fraudare. Toate metodele folosite de infractori au insa un singur scop, si anume acela de a ii pacali pe oameni si de a le lua banii. Autoritatile competente fac tot ce pot pentru a preveni aceste fraude bancare, insa si omul de rand are sarcina de a fi vigilent si de a se proteja.
Sigur, nu iti spunem sa stai cu ochii in patru in orice secunda si sa te gandesti in permanenta ca cineva vrea sa te fure. Este important insa sa cunosti cateva lucruri elementare care te pot tine departe de astfel de probleme. Uite 9 aspecte de care ar fi bine sa tii cont pentru a nu cadea victima unei fraude bancare!
1. Datele aferente contului tau bancar sunt strict confidentiale. Nu oferi aceste date personale nimanui.
2. Acorda o atentie cat se poate de sporita integritatii plicurilor trimise de banci care contin carduri sau documente in care este scris codul PIN.
3. Cardul personal si PIN-ul lui nu trebuie pastrate niciodata in acelasi loc. Nu scrie niciodata codul PIN chiar pe spatele cardului si nici pe un biletel pe care il tii langa card, in portofel.
4. Schimba intotdeauna codul PIN initial al cardului cu unul care este cunoscut doar de tine.
5. Nicio autoritate cu atributii de control si nici banca la care ai deschis un cont curent nu au dreptul sa iti solicite datele cardului, in special CVV-ul de pe spatele lui. Raspunde intotdeauna negativ unor astfel de solicitari.
6. Fii vigilent si prudent atunci cand folosesti cardul la un ATM. Evita sa folosesti un bancomat daca in jurul lui sunt persoane care pot sa aiba acces vizual la PIN-ul pe care il introduci sau la alte informatii bancare ce pot fi afisate pe ecranul ATM-ului.
7. Acorda o atentie sporita site-urilor de pe care faci cumparaturi online. Un comerciant nu va trimite niciodata mesaje pe telefon sau pe e-mail prin care sa iti ceara autorizarea unei plati prin accesarea unui link.
8. Nu furniza nimanui datele cardului in cazul in care urmeaza sa primesti o suma de bani, acestea nu sunt necesare. Persoanele sau entitatile care vor sa iti trimita bani au nevoie doar de contul tau bancar. De asemenea, nu va fi niciodata nevoie sa autorizezi o suma care va intra in contul tau.
9. Codul PIN nu trebuie introdus pe niciun fel de site, o tranzactie online neimplicand accesul la astfel de informatii. De altfel, tu esti singura persoana care trebuie sa stie codul PIN al cardului tau.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si