Cum sa cumperi EURO la pret bun, cand toata lumea se ingramadeste la 5,3 lei: secrete furate de la economisti
cumpara euro ieftincurs valutar
In ultimele zile, casele de schimb valutar au fost deosebit de aglomerate. Romanii au dat buzna sa isi schimbe leii in euro, de teama razboiului, iar acest lucru a creat un mic cutremur pe piata. Casele de schimb au ramas fara lichiditati si, evident, cursul valutar a crescut, pe fondul cererii explozive. Insa exista cateva metode prin care romanii pot cumpara euro mai ieftin, foarte aproape de cursul BNR, care a ramas stabil in toata acesta perioada.
Chiar daca pe piata se spune si sunt si cazuri izolate in care
euro e greu de gasit, cash, analistii Bancii Nationale transmit ca nu exista o criza de lichiditate pe piata. Specialistii spun ca e nejustificata aceasta panica a oamenilor si ca din cauza numarului foarte mare de persoane care merg sa schimbe sume importante de bani, casele de schimb afiseaza costuri chiar si de 5,3 lei pentru un euro.
Insa BNR mentine, in continuare, un curs stabil, de 4.9490 lei (miercuri, 10 martie), in usoara scadere fata de ziua precedenta. Marti, BNR a anuntat un curs de 4.9492 lei pentru un euro, fata de 4.9490 lei, cu cat s-a tranzactionat luni. Dolarul american a fost cotat de BNR la 4.5069 lei. Moneda SUA se afla, miercuri, in a doua zi de scadere, dupa ce in 8 martie a fost tranzactionat cu 4.5493 lei, iar luni cu 4.5714 lei. De asemenea, lira sterlina a coborat jub pragul de 6 lei, fiind cotata la valoarea de 5.9369 lei. Si marti, aceasta se tranzactiona sub 6 lei, la valoarea de 5.9701 lei. Miercuri si aurul a inregistrat scaderi. Gramul era evaluat la 291.8087 lei.
"Noi suntem obisnuiti cu astfel de situatii care apar imediat, in primele zile, din momentul in care apare o criza. Asa a fost si in 2008, asa a fost si in 2020, cand cererea de valuta a fost mai mare decat de obicei.
Pe piata valutara interbancara, acolo unde au loc schimburile valutare electronice, lucrurile se desfasoara normal, nu exista nicio presiune, iar cursul leu/euro este stabil.
Este adevarat ca au intervenit situatii pe piata caselor de schimb valutar, acolo unde cererea de euro a crescut, la fel si cursul (...) Casele de schimb valutar, care sunt in afara bancilor, se aprovizioneaza cu euro de la populatie, care e principalul cumparator, dar si vanzator de valuta. Acum, populatia a vandut mai putina valuta, mai ales ca a intervenit conflictul din Ucraina.
In aceste conditii, casele de schimb trebuie sa faca rost de euro, iar principala sursa de aprovizionare sunt bancile, care au euro cash suficient. Dar si la euro sunt anumite situatii, pentru ca in momentul in care creste cererea de cash, euro trebuie sa vina din afara, de la bancile corespondente ale bancilor din Romania.
Sunt curse speciale care vin atunci cand este o cerere mai mare de euro cash. Dar aceste curse nu pot sa vina peste noapte", explica Adrian Vasilescu, consilier BNR.
Te-ar putea interesa si:
Cum sa obtii un curs valutar apropiat de BNR
Ei bine, exista cateva metode prin care romanii pot cumpara euro aproape de cursul BNR. Iata ce trebuie sa faca:
-
Trebuie, in primul rand, ca in fiecare zi lucratoare sa se urmareasca evolutia afisata de Banca Nationala a Romaniei. Astfel, consumatorul are un reper la care sa se raporteze, cand analizeaza ofertele de pe piata.
-
Exista banci care, in anumite intervale din timpul zilei, ofera clientilor posibilitatea de a schimba o anumita suma de bani chiar la cursul BNR din ziua respectiva. Pentru a beneficia de aceasta oportunitate, romanii trebuie sa se intereseze la banca partenera si sa analizeze si politicile celorlalte institutii de pe piata.
-
E important de mentionat ca, de la o casa de schimb valutar la alta pot fi diferente semnificative de pret. Desi poate parea epuizant, e recomandat ca romanii ce vor sa schimbe bani lichizi sa consulte cat mai multe case de schimb si sa aleaga oferta cea mai convenabila. Din fericire, astfel de informatii pot fi gasite cu usurinta pe internet.
-
O alta metoda mai ieftina de cumparare euro ar fi sa existe doua conturi la o banca deschisa, unul de lei, celalalt de euro, iar cand cursul este convenabil, sa se realizeze tranzitia de la o moneda la alta, dintr-un cont in altul. Astfel, nu mai e nevoie de drumuri inutile la casele de schimb valutar si de timp pierdut, iar banii din conturi sunt asigurati de institutie pana la o suma considerabila.
-
O alta metoda ar fi schimbarea banilor direct la ghiseele bancii. In functie de cursul practicat de fiecare banca in parte, beneficiarul alege oferta care i se pare cea mai avantajoasa pentru el.
In linii mari, spun analistii economici, toate aceste metode garanteaza un curs mai convenabil decat cel oferit astazi de casele de schimb valutar, unde euro a ajuns sa valoreze chiar si 5,3 lei.