Cum pot fi convinsi copiii sa economiseasca bani: metode recomandate de specialisti
economisire copiieducatie financiara copiigestionare bani
Daca nu te pricepi sa faci bani din orice, daca nu ai calitati antreprenoriale, dar, totusi, vrei sa dispui de mai multi bani, cel mai bun sfat este sa nu mai risipesti putinul pe care-l castigi. Vei vedea ca pana si o suma mica, daca este acumulata in mod consecvent, va imbunatati finantele personale.
Astfel, 200-500 de lei
economisiti lunar pot duce la acumularea unei mici averi, pe care, da, este posibil sa ti-o devoreze inflatia.
Insa, daca investesti banii pe care nu mai vrei sa-i arunci pe lucruri inutile, vei vedea ca, peste 10-20 de ani, valoarea adusa de ei va merita efortul economisirii si al investirii.
Conform unui studiu realizat de Grupul Erste, vestea buna este ca jumatate dintre romani considera ca este foarte important sa economiseasca. Vestea proasta este ca 7 din 10 dintre noi nu avem rutina economisirii.
Pentru a schimba lucrurile in bine, mai intai, ar trebui sa renuntam la banii pe care-i cheltuim fara sa ne dam seama.
Acum cateva sute de ani, Benjamin Franklin isi avertiza conationalii sa se fereasca de micile cheltuieli si le mai punea in vedere ca o gaura mica va scufunda o corabie mare.
Sfaturile sale sunt universal aplicabile si sunt la fel de bune si astazi.
De exemplu, daca renuntam la o cheltuiala de 5 lei in fiecare zi, in 5 ani, suma economisita astfel va fi de aproape 10.000 de lei, iar, dupa 10 ani, de 21.000 de lei.
Potrivit lui Iancu Guda, realizatorul emisiunii Banii in miscare, de la Digi24, oamenii trebuie sa faca din economisire si investire un obicei, nu o intamplare, atunci cand primesc o mostenire sau cand vand ceva.
Un alt sfat este diversificarea investitiilor facute pe piata de capital prin replicarea indicelui bursier, ceea ce ar putea aduce un randament, cu tot cu dividente, de 10% pe an, astfel incat, dupa 6-7 ani, banii sa se dubleze.
De ajutor este si stabilirea unui buget personal, fie ca este sub forma unei coli de hartie sau a unei aplicatii informatice. Indiferent de metoda aleasa, este bine sa stie cati bani ne intra in buzunare sau pe card si cati ies, si pe ce se duc.
Ideal ar fi ca 50% din buget sa fie alocat nevoilor, 20% pentru economii si investitii si 30% pentru dorinte.
Trei plicuri pentru cei mici
Cei mici insa, pot fi convinsi foarte usor sa economiseasca. Una dintre metode ar fi inlocuirea clasicei pusculite cu trei plicuri personalizate.
In ce-i priveste pe copii, acestia pot fi invatati sa gestioneze banii primiti de la parinti cu o metoda foarte simpla: trei plicuri.
Primul plic ar trebui sa contina 50% din banii copiilor, bani alocati unor dorinte mai costisitoare, cum ar fi un telefon, o tableta sau o tabara.
Al doilea plic va contine 40% din total, iar continul este pentru maruntisurile pe care si le doreste cel mic in fiecare zi, spre exemplu dulciuri sau jucarii.