Cum poate aduce 37 de ani de pierderi o OUG data in cinci minute
efecte oug114profit banci romanestiura banciaborgare oug 114
In contul anului trecut, cele mai importante banci care fac afaceri si bani in Romania au raportat profituri mari, pentru unele dintre ele, rezultatele fiind chiar record.
Este cazul Raiffeisen Bank Romania, cu 881 milioane de lei (plus 79%), si ING Bank Romania, cu 685 milioane de lei (plus 39%).
Citeste si:
Cifrele patriotice din aritmetica nationala
Cu profituri nete de 1,565 miliarde de lei; 1,219 miliarde de lei si 1,2 miliarde, nici BRD, Banca Transilvania si BCR nu stau rau deloc, iar proprietara acesteia din urma, Erste Bank, a anuntat si ea rezultate "istorice", de 1,793 miliarde de euro.
In contextul intretinerii "bolii" pe banci, la prima si cea mai superficiala vedere, oamenii, chiar si cei care nu au avut de-a face cu bancile, sunt, de-a dreptul revoltati.
Cum foarte bine remarca, recent, Omer Tetik ca, in Romania,
notiunea de profit a fost luata cu asalt de opinia publica si a devenit un cuvant urat... "Cand faci profit, este ca si cum ai fi implicat in activitati ilegitime", a spus seful Bancii Transilvania, la Romanian Stock Market Summit.
"Haterii" nu se gandesc - si nimeni dintre cei interesati sa le cante-n struna nu le deschide ochii - cat impozit au platit bancile pe acest profit, din care poate si cei revoltati isi primesc salariile si pensiile, cate locuri de munca (deci contributii la pensii si sanatate) sunt create/pastrate direct si indirect.
Pe urma, statul insusi incaseaza impozit pe dividendele pe care le platesc bancile sau oricare alte companii, impozit pe care, bravo lui, l-a redus de la 16%, la 10%, si, ulterior, la numai 5%.
Din dividendele platite de BRD din profitul obtinut in 2018, statul va incasa impozit de peste 57 milioane de lei, din cele platite de Banca Transilvania aproape 41 de milioane. E bine? E rau?
De remarcat si ca primele 3.000 de companii ca marime din Romania au generat, in primele trei trimestre din 2018, peste 40% din veniturile fiscale ale statului. Companiile astea platesc mai bine de jumatate din tot impozitul pe profit colectat de stat de la peste 100.000 de firme.
In 2018, 26 din 34 de banci din Romania au facut profit de 7,03 miliarde de lei si numai opt au fost pe pierderi, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, citate de zf. In 2017, profitul net al tuturor bancilor de pe aici a insumat 5,3 miliarde de lei. 28 de banci au fost pe plus, sapte pe minus.
Foarte bine ca, in conditiile acuzatiilor de externalizare a profiturilor - drept dat de libera circulatie a capitalurilor - unele banci au subliniat cat si cum au cotizat la stat.
Astfel, valoarea taxelor si cheltuielilor sociale platite de BRD, in ultimii 10 ani, totalizeaza 4,4 miliarde de lei, iar Raiffeisen Bank a platit, in 2018, 476 de milioane de lei, taxe si impozite.
Adica peste alea 400 de milioane de lei care reprezinta, conform fostului ministru de finante, Ioana Petrescu, bugetul pentru subventiile acordate de stat partidelor politice in acest an...
Dar nimeni nu garanteaza ca bancile vor mai obtine profituri, in general, si profituri atat de mari, in special.
Potrivit unui studiu al PwC Romania, reglementarile din OUG 114/2018 pot genera pierderi suplimentare sectorului bancar si economiei reale, prin scaderea si mai accentuata a intermedierii financiare.
Conform PwC, cuantumul taxei pe lacomie la nivelul anului 2019 ar fi de 1,2%. Daca sunt luate in considerare activele financiare ale sistemului bancar la sfarsitul anului 2018 (estimate la aproximativ 438 miliarde de lei, conform datelor BNR), suma pe care ar trebui s-o plateasca bancile s-ar ridica la aproximativ 5,3 miliarde de lei.
Asta in conditiile in care, media profitului net in sistemul bancar, in ultimii 4 ani (perioada in care s-a inregistrat profit) a fost de aproximativ 5,5 miliarde de lei, iar media activelor financiare a fost de aproximativ 334 miliarde de lei.
Daca se mentin constante nivelurile profitului si activelor financiare, in functie de perioada in care taxa ramane in vigoare, perioada in care bancile pot recupera pierderea suferita creste exponential.
Citeste si:
Bursa de Valori Bucuresti a trecut de la minus la plus dupa primele doua luni din 2019
Daca taxa se mentine un an, recuperarea pierderii se va realiza in 5 ani. Daca taxa se aplica 3 ani, recuperarea se va face in 16 ani, iar, in cazul in care taxa este in vigoare 5 ani, recuperarea pierderii se va realiza in... 37 de ani. O fi sau nu exagerata estimarea, dar cert este ca ea reprezinta mai mult decat a trecut de la schimbarea regimului comunist cu cel... capitalist...
Foto: pexels.com