Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru succesul in investitii, mai ales in timp, este sa ai un portofoliu diversificat. Acest lucru ne ajuta sa echilibram riscurile si sa profitam de oportunitati pe termen lung.
CFD-urile sunt instrumente derivate ce implica un efect de „levier financiar”. Acesta te ajuta sa deschizi o pozitie cu o suma mult mai mica decat valoarea nominala a instrumentului in cauza.
Atunci cand cumparam sau vindem un CFD, nu detinem instrumentul de baza (activul suport), ci doar tranzactionam „pretul” acestuia, mizand pe cresterea sau scaderea cotatiei in viitor.
In cazul scaderii preturilor, folosind acest mecanism, noi am putea vinde (adica deschide tranzactia) in prezent ceea ce nu detinem si rascumpara ulterior (adica inchide tranzactia), marcand diferenta de pret dintre momentul prezent si cel viitor. Cu alte cuvinte, vindem scump si cumparam ieftin.
In felul acesta, diferenta dintre pretul la care am intrat in tranzactia short selling si pretul la care am iesit din tranzactie se va inregistra ca profit in contul nostru de investitii, daca pretul a evoluat asa cum am preconizat.
Vanzarea in lipsa ne ofera si posibilitatea de a ingheta tranzactiile deja existente, prin mecanismul numit hedging, „lacat” sau „acoperire”.
Aceasta strategie complexa de tranzactionare este implementata, de obicei, doar dupa ce a avut loc deja o investitie.
Hedging-ul are rolul de a atenua pierderile potentiale ale unei tranzactii existente, in cazul in care aceasta se misca in directia opusa fata de ceea ce anticipasem.
Practic, hedging-ul ne ajuta sa „inghetam” provizoriu rezultatul unei tranzactii. Acest lucru este realizat prin deschiderea unei pozitii de vanzare sau de cumparare (in functie de caz), avand aceeasi dimensiune ca cea deja existenta
Cele doua pozitii se vor mentine deschise pana cand perioada de instabilitate va trece. Astfel, atunci cand pierdem pe o parte, castigam pe cealalta si, practic, portofoliul este mentinut la acelasi nivel.
Desi hedging-ul nu poate elimina in totalitate riscul de pierdere asociat unei anumite investitii, il poate limita substantial.
Informarea si invatarea continua sunt esentiale atat pentru cei care sunt la inceput de drum, cat si pentru investitorii cu experienta.
Intelegerea pietelor financiare, cunoasterea strategiilor eficiente si luarea deciziilor bazate pe documentare sunt aspecte care fac diferenta intre succes si esec.
XTB ofera o gama variata de resurse educative, menite sa ajute investitorii sa devina mai informati si mai pregatiti.
Programul de educatie financiara de la XTB inglobeaza atat notiuni de baza, tutoriale video, webinare, manuale, ebook-uri, precum si module intregi de cursuri pentru traderii cu nivel avansat.
In plus, compania de investitii XTB pune la dispozitia celor dornici sa fie la curent cu cele mai noi informatii de pe piata de capital, materiale video si webinare realizate de analisti financiari. Acestea pot fi accesate fie direct din platforma de tranzactionare XTB, xStation, fie sunt disponibile, gratuit, pe canalul de YouTube al XTB Romania.
De asemenea, specialistii XTB realizeaza saptamanal analize de piata ale celor mai recente evenimente si date de interes pentru investitori.
Pentru cei care nu s-au hotarat inca sau nu se simt pregatiti sa investeasca, XTB ofera optiunea de a deschide un cont de training gratuit. Acest cont permite efectuarea de tranzactii fara a folosi bani reali, oferind astfel investitorilor incepatori sansa de a se familiariza cu piata fara riscuri financiare.
Avertisment cu privire la riscuri:
Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!