Cum interpreteaza romanii datoriile
datorii romanieducatie financiaraziua fara datorii
Cum sunt vazute datoriile la nivel European, dar si felul in care datoriile sunt interpretate de catre romani, au fost punctele cheie din noul studiu realizat de Grupul Kruk in 7 tari unde desfasoara operatiuni.
Cercetarea a avut ca scop aflarea opiniilor si atitudinilor referitoare la finante, produse de credit si probleme legate de datorii. Studiul a fost facut intre 19-26 octombrie, pe un esantion reprezentativ pentru fiecare tara.
In Romania, cercetarea a fost implementata pe un esantion de 1.000 de persoane, internauti, cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani.
Cercetarea cu titlul "Datorii a la Europa" a fost realizata in contextul Zilei fara datorii, o initiativa a Kruk, aniversata pe 17 noiembrie.
Studiul a aratat ca 79% dintre romani au un cont bancar, iar 66% dintre acestia utilizeaza servicii de Internet banking. De asemenea, aproape doua treimi dintre locuitorii Romaniei ramburseaza rate de credit (60%).
Adesea, acestea sunt persoanele care lucreaza (63% de persoane cu un imprumut), iar 63% dintre respondenti isi evalueaza situatia financiara ca fiind proasta.
Cel mai mare procent de romani (62%) declara ca au un nivel de baza de cunostinte financiare. Ei sunt la curent, in general, cu oferta bancilor si a altor institutii financiare, dar nu au cunostinte despre produse financiare specifice.
20% din populatia Romaniei are obligatii restante, care, de cele mai multe ori, reprezinta facturi la energie si rambursarea ratelor creditelor de consum.
Cand sunt in situatia pierderii lichiditatilor si din nevoia de a achita platile restante, romanii incearca cel mai des sa faca economii la cheltuielile curente (22% din raspunsuri).
Totodata, s-ar adresa creditorilor, pentru a ajusta cuantumul platilor rambursate la noua lor situatie (20%) si ar putea utiliza propriile lor economii (16%).
Respondenti cei mai tineri sunt mai predispusi decat alte grupe de varsta sa apeleze la ajutorul familiei (18% din respondenti). Cei mai in varsta, mai des decat celelalte grupe de varsta, ar fi dispusi sa-si anunte falimentul personal.
In caz de probleme cu plata obligatiilor, optiunea care este aleasa cel mai frecvent este solutionarea amiabila - contactul cu creditorul si defalcarea restantelor in rate (68% din respondenti).
Asteptarile de baza fata de societatile de administrare a datoriilor sunt de a determina cuantumul platilor care ar corespunde situatiei financiare curente a debitorului (59%), precum si ajutorul si sprijinul in cautarea solutiilor la problemele legate de datorii (42%).
Celelalte elemente, cum ar fi educatia in domeniul economiei, asistenta in cautarea unui loc de munca sau suportul psihologic sunt indicate mult mai putin frecvent.