Cum aflati cati bani mai puteti imprumuta de la banci, cu noile limite de creditare
bnrimprumuturicreditefinanciar bancargrad indatorarebanci
BNR a stabilit miercuri noi limite pentru gradul maxim de indatorare a populatiei, atat la creditele in lei, cat si la cele in valuta. Ca urmare a acestei decizii, oamenilor le vin in minte urmatoarele intrebari: Ce s-a schimbat acum la sistemul de creditare? Sunt in avantajul nostru schimbarile? Cati bani ne mai putem imprumuta de la banci? Noi va raspundem la fiecare dintre aceste intrebari, citand analisti financiari si persoane implicate direct in sistemul bancar romanesc.
Noile grade de indatorare stabilite azi de BNR pentru persoanele fizice au ca scop evitarea unui nou val de credite neperformante, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Vasilescu este de parere ca acest nou sistem diminueaza birocratia si ajuta oamenii sa isi faca singuri calculele, astfel incat sa stie cati bani pot imprumuta, fara sa faca drumuri la banci.
"Exista o preocupare pentru a evita orice supraindatorare a populatiei, pentru ca am vazut ce necazuri aduce, mai ales in cazul creditelor mici, pentru ca in vechiul sistem de creditare am avut necazuri cu creditele mici, cand au fost atat de multe restante, incat nivel de credite neperformante a ajuns pana la 30% din total. Acum e sub 10%, chiar sub 8%. A fost redus nivelul creditelor neperformante substantial, dar nu vrem sa mai ajungem la asa ceva”, a spus Adrian Vasilescu.
Citeste si:
Persoana care conduce contabilitatea unei companii va trebui angajata cu norma intreaga
"Din aceasta cauza s-au luat cateva masuri. In primul rand, limita de creditare, de indatorare e de 40% din venitul net si asta e singurul criteriu - venit net. Dispar cheltuielile de subzistenta, care se reduceau, dispar ajustarile privind veniturile, dispar socurile privind cursul de schimb, rata dobanzii, venitul disponibil. Ramane un singur criteriu, venitul net”, a explicat Vasilescu.
In opinia sa, „se simplifica foarte mult sistemul de creditare, iar birocratia e inlaturata aproape in totalitate, in asa fel incat orice om care vrea un credit isi poate face singur socotelile, stie care este venitul net, stie ca nu poate depasi 40%”.
Astfel, "la un venit net de 3.000 de lei, inainte puteai sa ai o rata de pana la 1.413 lei, acum s-a redus la 1.200 lei. La un venit de 5.000 lei era 1.996 lei, acum a urcat la 2.000, dar numai la creditele in lei. La creditele in valuta, limita de indatorare nu poate depasi 20%. Asta inseamna ca exista preocuparea de a descuraja creditarea in valuta, in special pentru cei care nu sunt platiti in valuta", a mai spus Vasilescu.