Cu cat estimeaza Tradeville ca va creste pretul actiunilor Romgaz dupa listare
listare romgazpret romgaztradevillebvbavantaje romgazdezavantaje romgaz
O analiza a casei de brokeraj Tradeville arata ca gradul de suprasubscriere al ofertei Romgaz ar putea fi inferior celui de la Nuclearelectrica, astfel incat pretul final sa se apropie de limita inferioara de 24 de lei, in jur de valoarea contabila pe actiune de 24,24 lei.
Estimarea Tradeville vede un potential de crestere a pretului tinta pana la 28,8 lei pe actiune.
Plecand de la estimarea dividendelor pe care Romgaz le-ar putea distribui in anii urmatori, analistii Tradeville au calculat valoarea intrinseca a actiunii Romgaz la 25,7 lei, ceea ce ii indreptateste sa urmareasca un pret tinta de 28,8 lei pe un orizont de 12 luni.
Analistii Tradeville estimeaza un randament al dividendului de 12,3%, la pretul minim din oferta.
Pretul final al unei actiuni va fi stabilit in functie de subscrierile marilor actionari institutionali, micii investirori beneficiind de reduceri de 3-5%.
Potrivit Tradeville, investitia in actiunile Romgaz este un pariu direct pe liberalizarea pietei gazelor din Romania, proces menit sa alinieze pretul gazelor produse intern la costul celor importate, in acord cu cerintele FMI.
In urma liberalizarii, pretul gazelor ar urma sa fie mai mare cu 160%, pana in 2019, scumpirea putand compensa tendinta descendenta pe care s-au inscris productia si consumul de gaze in ultimii ani.
De asemenea, consumatorii industriali vor avea un calendar mult mai accelerat de crestere a preturilor, termenul limita fiind 2014, fapt ce va avea un impact pozitiv aproape imediat asupra veniturilor Romgaz.
Alte argumente gasite de Tradeville in favoarea investitiei in actiuni Romgaz sunt productia stabila, cu un potential de expunere pe zacamintele din Marea Neagra si alte surse neconventionale; marjele de profitabilitate ridicate (29%, in 2012), situatia financiara solida, cu lichiditati de peste doua miliarde de lei si absenta datoriilor companiei.
Pe de alta parte, si analistii Tradeville observa ca un argument nefavorabil, comportamentul actionarului majoritar, statul roman, existand riscul unor decizii dezavantajoase pentru Romgaz de tipul donatiei de 400 de milioane de lei impusa Romgaz catre buget, in 2010.
Alte riscuri sunt legate de scaderea puternica a consumului intern de gaze, eventuale intarzieri in calendarul de liberalizare, in afara derogarilor permise de Comisia Europeana, esecul in explorarea perimetrelor noi si redevente nefavorabile.