Criza nu a fost provocata de capitalism, ci de lipsa acestuia
lucian croitoruin apararea pietelorcurte vechebookfest
Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, va lansa, sambata, in cadrul Salonului International de Carte Bookfest, volumul "In apararea pietelor".
Potrivit Curtea Veche Publishing, "In apararea pietelor" este o pledoarie pentru intoarcerea la esenta capitalismului, prin care Lucian Croitoru ofera solutii reale de redresare a economiei pe baze liberale autentice.
Cartea cuprinde articole si interviuri pe aceasta tema aparute in presa in perioada 2007-2012.
Autorul face o excelenta pledoarie capitalismului aratand ca opinia aproape generala este ca actuala criza economica este produsul capitalismului bazat pe piete libere.
"Faptul ca aceasta se intampla la foarte scurt timp de la caderea socialismului pare sa fie o dovada pentru multi romani.
Doar putini mai cred si chiar si mai putini inteleg ca, dimpotriva, criza mondiala a aparut de la lipsa capitalismului chiar in tarile care l-au consacrat.
In lume, in general, solutia la problemele economice si sociale este refacerea capitalismului. In Romania, provocarea profunda este chiar instaurarea capitalismului si transformarea lui in noua normalitate.
Capitalismul inseamna o succesiune de alegeri libere responsabile pe care le fac entitatile private dat fiind un set de reguli bune.
Alegerile libere responsabile si regulile bune conlucreaza pentru a face din capitalism cel mai productiv mod de organizare economica.
Germania capitalista a intrecut Germania socialista, Coreea de Sud a intrecut Coreea de Nord, iar Finlanda a intrecut Estonia, pe vremea cand aceasta din urma era parte a Uniunii Sovietice.
In Romania, clicile - acea simbioza aparuta dupa revolutie intre creatorii de reguli si noile elite de afaceri - au capturat economia, inca din decembrie 1989.
Criza actuala din Romania este, in primul rand, expresia esecului guvernelor de a instaura capitalismul. Economia de piata se bazeaza pe principiul ca oamenii sunt liberi sa exploateze oportunitati si sa evalueze riscuri in limite stabilite prin legi.
Cei care reusesc sunt liberi sa ia profiturile, iar cei care au pierderi trebuie sa plateasca. Cand asculti discursurile anticapitaliste din Romania sau de oriunde, iti dai seama ca virulenta apare
mai ales in legatura cu favorurile pe care politicienii la putere le acorda unor afaceri private sau proprietarilor lor in schimbul voturilor.
Furia populara este implicit generata de clicile economice, dar se indreapta explicit impotriva capitalismului. Virulenta anticapitalista apare mai ales la cei care confunda capitalismul cu coruptia", se arata in prezentarea cartii facuta de editura.