Criptomonedele nu sunt bani - seful BNR avertizeaza romanii cu privire la Bitcoin, Ether si alte criptomonede
monede digitalecriptomonedeeuro digital
Criptomonedele se bucura de bucura de o popularitate impresionanta, atat in randul romanilor, cat si la nivel global. Desi multi dintre conationalii nostri investesc in active digitale si se gandesc la ele ca la o metoda sigura de a-si pastra sau chiar spori economiile, in viziunea economistilor nu este deloc asa.
Mugur Isarescu, de exemplu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, spune transant: "nu vedem activele cripto ca fiind bani. Nici macar in sensul cel mai larg posibil al definitiei banilor".
"Aceste cripto active sunt extrem de volatile; sunt produse de investitii extrem de volatile, spre deosebire de bani, care sunt active lichide, sigure si accesibile. Iar intre criptoactive si monedele digitale ale bancilor centrale sunt multe diferente", a completat seful BNR, in cadrul conferintei "Provocari ale bancilor centrale moderne", care are loc la sediul Bancii Centrale, alaturi de invitatul de onoare al evenimentului, guvernatorul Bancii Israelului, Amir Yaron.
Pozitia lui Isarescu in raport cu aceste criptomonede este cunoscuta in spatiul public. De-a lungul timpului, guvernatorul BNR si-a mai exprimat neincrederea in aceste active si a indemnat potentialii investitori la prudenta.
Trebuie facuta distinctia intre monedele digitale (pe care le vor lansa bancile centrale) si criptomonede!
Totusi, subliniaza seful BNR, trebuie facuta o distinctie intre monedele digitale ale bancilor comerciale si criptomonede. Stim ca multe dintre marile banci centrale ale lumii sunt in diferite faze ale unor proiecte prin care-si doresc sa lanseze monede digitale, adica versiuni digitale ale banilor reale. De exemplu, la un astfel de proiect lucreaza si Banca Centrala Europeana, respectiv la un
euro digital. Insa aceasta moneda va fi reglementata oficial, deci va fi la fel de sigura ca banii fizici, aspect care nu se intampla cu actualele criptomonede, de tipul Bitcoin sau Ether.
Afla detalii de aici UE lanseaza EURO DIGITAL. Ni se dau asigurari ca numerarul nu va fi inlocuit
"In continuarea transformarii digitale, as dori sa-mi concentrez cuvintele asupra unui domeniu de frontiera emergent in finante, care se refera la cripto-active si noile tehnologii financiare. Ca si in multe dintre discursurile mele anterioare, reamintesc ca nu vedem cripto-activele ca bani, nici macar in sensul cel mai larg posibil.
Acestea sunt produse de investitii alternative foarte volatile, spre deosebire de bani care sunt lichide, sigure si accesibile. Exista multe diferente intre cripto-active si moneda digitala a Bancii Centrale si pentru o mai buna intelegere, educatia financiara este esentiala, pentru a aduce aceste concepte in constientizarea publicului", a spus Mugur Isarescu.
Sursa foto: freepik.com