Cresteri de peste 10%, la inceput de an, pentru aur si argint
aurpret aurpret argintpret platinaequity investcosmin enache
Aurul a inceput anul acesta cu o tendinta ascendenta, inregistrand intre 1 ianuarie si 17 februarie, o crestere de pret de circa 10,2%. La inceputul lui 2014, cotatia aurului era, pe bursele internationale, in jur de 1.205 dolari americani pe uncie, iar, la finalul intervalului analizat, atinsese circa 1.328,5 dolar pe uncie.
"Pretul aurului a crescut si a ajuns la niveluri neatinse din octombrie 2013 pe fondul unor rezultate slabe ale economiei SUA, care au pus presiune pe dolarul american, crescand interesul investitorilor pentru active de refugiu precum metalele pretioase", potrivit lui Cosmin Enache, director general adjunct al casei de brokeraj Equity Invest.
Potrivit analizei, oficialii SUA au anuntat ca, in ianuarie, au avut loc scaderi atat in ceea ce priveste productia industriala (cea mai mare scadere din 2009 si pana in prezent), cat si vanzarile cu amanuntul (retail); mai mult, recent a avut loc si cresterea peste asteptari a numarului americanilor care au aplicat pentru ajutoare de somaj.
Daca in ianuarie, odata cu scaderea pietelor de capital, investitorii s-au orientat firesc catre aur, ceea ce a sustinut o data in plus cresterea sa de pret, in ultima perioada aurul s-a apreciat chiar si in intervale in care o serie de burse au crescut, fapt mai putin obisnuit.
Argintul a fost metalul pretios cu cea mai mare crestere procentuala de pret in intervalul 1 ianuarie- 17 februarie 2014, cotatiile sale crescand pe bursele internationale cu circa 11,3% per ansamblul perioadei precizate, respectiv de la circa 19,4 doalri pe uncie la aproximatix 21,6 dolari.
"Cresterea impresionanta de pe piata argintului are la baza aceiasi factori fundamentali care au sustinut metalele pretioase in ansamblul lor, insa, traditional, acest instrumentul prezinta o volatilitate mult mai ridicata comparativ cu piata aurului", a precizat Enache.
De asemenea, in intervalul 1 ianuarie - 17 februarie 2014, pretul paladiului a crescut cu circa 3,4%, cotatiile incheind perioada respectiva in jurul valorii de 738,5 dolari pe uncie.
Pretul platinei a crescut, de asemenea, in intervalul analizat, cu circa 4,1%, respectiv pana la circa 1.425 dolari pe uncie.
Potrivit lui Enache, pentru moment, sunt sanse destul de mari ca Rezerva Federala a SUA sa mentina nivelul lunar de 65 miliarde de dolari de injectii de lichiditati.
"De asemenea, se poate vorbi si despre o crestere a cererii pe piata metalelor pretioase (in special aur si argint) venita din zona economiilor emergente, in care inflatia atinge cote ridicate (Brazilia, Argentina etc.), investitorii locali fiind astfel nevoiti sa se protejeze prin achizitii pe piata metalelor pretioase.
In acelasi timp, este posibil ca recenta miscare de apreciere a metalelor pretioase sa cunoasca, in viitorul apropiat, anumite corectii, pe fondul mentinerii temporare a apetitului pentru risc, investitorii incercand retestarea maximelor de pe piata de capital; bineinteles ca datele macroeconomice din SUA, China si zona euro vor dicta nivelul de acceptare a riscurilor asimilat de investitori", a explicat analistul.