Cresterea riscului de nerambursare a creditelor este principala amenintare la adresa stabilitatii financiare a Romaniei
risc crediterisc nerambursare crediterau platnici
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a prezentat, astazi, Raportul asupra Stabilitatii Financiare, identificand in nerambursarea creditelor principala amenintare la adresa stabilitatii financiare a tarii.
Potrivit guvernatorului, dificultatea de a rambursa credite s-a combinat cu lipsa de buna credinta in rambursare.
Citeste si:
Atentie la credite! BNR pregateste limitarea gradului de indatorare
Spusele sale au fost intarite de viceguvernatorul Liviu Voinea, care a adaugat la principalele riscuri privind stabilitatea financiara a tarii scaderea increderii investitorilor in economiile emergente, tensionarea echilibrelor macroeconomice, disciplina scazuta la plata a firmelor si majorarea preturilor in sectorul imobiliar.
"Aceste riscuri nu sunt izolate, ele se determina si se potenteaza reciproc. Riscul de nerambursare a creditelor este in crestere fata de raportul anterior, unde acesta aparea ca fiind modedrat", a spus Voinea.
Raportul prezentat de BNR releva ca datoria totala a populatiei a crescut, in termeni nominali, iar din stocul total al creditelor 47% sunt imprumuturile ipotecare, 40% sunt de consum si 13% sunt cesionate de banci catre societatile de management al creantelor bancare.
Conform lui Voinea, valoarea mediana a creditelor noi a crescut cu 13% la cele ipotecare si cu 17% la cele de consum. Din totalul debitorilor, 79% au un grad de indatorare sub 50%, dar rata creditelor neperformante creste odata cu gradul de indatorare.