Cresterea economica poate fi afectata de un sistem financiar prea mare
crestere economicasistem financiarbanca reglementelorfinantare
BIS: un sistem financiar prea mare afecteaza cresterea economica.
Finantarea contribuie la cresterea economica, insa un sistem financiar supradezvoltat afecteaza cresterea economica, sustin expertii de la Banca Reglementelor Internationale (BIS).
Stephen Cecchetti si Enisse Kharroubi, economisti la BIS, au pornit de la ideea comuna potrivit careia "finantarea este buna pentru cresterea economica", care a stat la baza dereglementarii masive demarate in anii 80.
Cu toate acestea, dupa ce au studiat istoria financiara recenta, economistii au ajuns la concluzia ca un sector financiar supradezvoltat poate deveni un obstacol pentru restul economiei.
"La un nivel rezonabil, cresterea sectorului financiar merge mana in mana cu cresterea productivitatii. Insa de la un anumit punct, pe care multe economii avansate l-au depasit deja, mai mult banking si mai mult credit sunt asociate cu o crestere economica mai slaba. (...) Boom-urile financiare sunt daunatoare pentru trendurile de crestere", potrivit studiului realizat de expertii BIS.
Analiza arata ca atunci cand sectorul financiar acapareaza 3,9% din forta de munca totala dintr-o tara, orice majorare are un efect negativ asupra cresterii economice. Exista posibilitatea ca multe state dezvoltate sa fie deja peste acest prag, precum Canada (5,5%), Elvetia (5,1%), Irlanda (4,6%) si SUA (4,2%).
Cu cat sectorul financiar creste, cu atat economia incetineste, asa cum s-a intamplat in Spania si Irlanda. Intre 2005 si 2010, gradul mediu de ocupare a crescut cu 1,4% respectiv 4,1% pe an, in timp ce productivitatea pe angajat s-a diminuat cu 1,4% respectiv 2,7%.
"Estimam ca daca gradul de ocupare in sectorul financiar ar fi ramas constant in cele doua tari, declinul ar fi fost mai mic cu 1,4 puncte procentuale in Irlanda si cu 0,6 puncte in Spania", se arata in concluzia studiului.