Cresc ratele la credite: pregatiti-va sa scoateti mai multi bani din buzunare
irccrobor la trei lunirobor la sase lunirobordobanzibnrdobanza cheie
Dobanzile fac un salt urias miercuri, dupa ce Banca Nationala a Romaniei a majorat, cu o zi in urma, dobanda-cheie.
Miercuri, indicele ROBOR la 3 luni, (dobanda la care bancile isi acorda imprumuturi cu o maturitate la trei luni) si indicatorul monetar in functie de care se calculeaza dobanzile variabile pentru creditele de consum si ipotecare acordate in lei, inainte de luna mai 2019, a ajuns la 2,07%, de la 1,81%, nivelul inregistrat marti.
De asemenea, ROBOR la 6 luni, a ajuns la 2,16%, de la 1,89%.
ROBOR este indicatorul monetar in functie de care se calculeaza dobanzile variabile pentru creditele de consum si ipotecare acordate in lei inainte de luna mai 2019. De retinut: pentru creditele retail noi in lei din primavara anului 2019 a fost introdusa o noua referinta - indicele de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor -
IRCC. Totusi, importanta evolutiei ROBOR este demna de luat in considerare, deoarece, chiar daca a fost inlocuit cu IRCC, continua sa influenteze cel mai mare numar de contracte de credit.
Fluctuatiile ROBOR sunt influentate de: politica monetara, lichiditatea existenta pe piata monetara, inflatia si politica fiscala.
Important de mentionat este ca ROBOR nu modifica in niciun fel creditele cu dobanda fixa. De asemenea, influenta se simte doar la creditele in lei (cele in euro fiind influentate de Euribor) si doar la cele cu dobanda variabila.
>>> FMI: PIB-ul global va fi mai mic decat ne-am imaginat in iulie
Sunt asteptate cresteri si la IRCC
O analiza
Profit.ro releva ca sunt asteptate cresteri si la IRCC:
"Pentru perioada octombrie-decembrie, valoarea IRCC aplicabila va fi cea calculata pe baza dobanzilor din aprilie-iunie de 1,08%, in scadere fata de valoarea precedenta de 1,25%, valabila pana la finele lunii septembrie. De la inceputul anului viitor, debitorii cu credite variabile in functie de IRCC vor plati, insa, rate mai mari. IRCC creste la 1,17% si intrerupe, astfel, un ciclu de sase trimestre consecutive de scadere, pe fondul relaxarii monetare a bancii centrale in contextul pandemiei. Noile valori aplicabile din ianuarie se bazeaza pe cotatiile din intervalul iulie-septembrie".
Va amintim ca, marti, pentru prima data de la inceputul pandemiei, Banca Nationala a Romaniei a luat decizia
majorarii dobanzii de politica monetara. Consiliul a mai stabilit majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 2% pe an, de la 1,75% pe an, incepand cu 6 octombrie 2021.
Potrivit BNR, decizia de majorare a dobanzii de politica monetara a fost luata pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, precum si in conditiile incertitudinilor ridicate.
Deciziile CA al BNR vizeaza readucerea si mentinerea ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta stationara de 2,5% ±1%, inclusiv prin ancorarea anticipatiilor inflationiste pe orizontul mai indepartat de timp, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile in contextul procesului de consolidare fiscala, si in conditii de protejare a stabilitatii financiare.
Citeste si: Sa speram ca la iarna nu vine gerul, pentru ca, oricum, ne vor ingheta buzunarele