Cresc ratele la banca, incepand de astazi: sute de mii de romani afectati. Peste 10.000 si-au taiat singuri craca de sub picioare
cresc rateledobanziirccroborrate la banca
Incepand de astazi, cresc ratele la banca pentru mai bine de 450.000 de romani.
Banca Nationala a Romaniei a afisat astazi o crestere a IRCC - indicele aplicabil in calculul
dobanzilor la creditele noi, contractate dupa luna mai a anului 2019. IRCC este calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul II din 2022, si a ajuns astazi la 4,06% pe an.
Peste 450.000 de romani care au credite in derulare, ale caror dobanzi depind de IRCC, vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a-si plati ratele la banci, conform cifrelor
economica.net.
Dintre acestia, peste 10.000 au semnat un contract aditional cu banca, pentru a trece de la ROBOR la IRCC, in perioada verii, in care ROBOR ajunsese chiar sa sara de pragul de 8%.
Situatia de astazim 30 septembrie:
Acum, ROBOR la 3 luni - folosit in calculul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila - este mai stabil, mentinandu-se vineri la valoarea de 7,93% pe an.
Si ROBOR la 6 luni ramane stabil. Indicele utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, s-a mentinut vineri la 8,10% pe an, in timp ce ROBOR la 12 luni este afisat la 8,23% pe an.
Evolutia ROBOR de la inceputul anului - puncte de reper importante:
In ultimele sase saptamani, indicele ROBOR la 3 luni a oscilat in valoare mentinandu-se in intervalul 7,90-8%. La inceputul anului, ROBOR valora numai cca. 3% pe an, dar a urmat apoi un maraton de 8 luni de zile cu cresteri continue, spre disperarea romanilor datori la banci.
La inceputul lunii august ajunsese la un record de 8,14%, dar si-a inceput declinul dupa un raport al BNR privind asteptarile inflationiste si dupa declaratia guvernatorului BNR Mugur Isarescu, in care a spus ca "bancile au sarit calul" si au suprareactionat la politica monetara a BNR de scumpire a dobanzii de referinta, masura luata, de altfel, de majoritatea bancilor centrale in aceasta perioada, pentru a tempera valul de scumpiri. Conform sefului Bancii Nationale, "a fost clara tendinta bancilor si a traderilor sa priveasca pesimist viitorul. Poate conditiile de lichiditate au facut ca bancile sa sara calul cu ROBOR-ul". Tot atunci, seful BNR a facut un apel catre banci, carora le-a cerut sa fie mai atente la semnalele care vin de la banca noastra centrala.
IRCC ar putea ajunge la peste 6% in 2023
Situatia se complica insa, dupa cum spuneam, pentru romanii ale caror calcule la dobanzi depind de IRCC. Potrivit calculelor lui Adrian Codirlasu, vicepresedinte CFA Romania, din 2 octombrie bancile comerciale care imprumuta firmele si populatia ar urma sa aplice un IRCC de 4,08%. Mai mult, in 2023 povara dobanzilor va si mai aspra. IRCC ar putea ajunge la 5%-6,5%!
Calculele facute de
economica.net. indica faptul ca 450.000 de romani vor plati rate mai mari. Din numarul total, 13.752 au optat singuri pentru IRCC, in loc de ROBOR.
Ceea ce se intampla acum era previzibil, daca am fi ascultat avertismentul din luna mai facut de guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. El anticipa atunci ca IRCC are sanse sa devina mai agresiv decat ROBOR:
"S-ar putea ca atunci cand inflatia se duce in jos si dobanzile scad, IRCC sa ramana mai sus decat ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populatia are posibilitatea sa aleaga. Nu se intampla miracole in economie. Niciunul nu este solutia perfecta. Dupa mine, e bine sa ramana si IRCC si ROBOR. Bineinteles ca transmisia este in spate. De regula, directorul directiei de politica monetara imi spune de fiecare data: domnule, trebuie sa ne uitam inainte. Ii dau dreptate, dar mai trebuie sa ne uitam si in jur, sa vedem ce mai fac aia din stanga, din dreapta, ce se mai intampla. Nu traim intr-un turn de fildes si trebuie sa vedem realitatea".
Trecerea de la ROBOR la IRCC este ireversibila
"Da, daca treci de la Robor la IRCC, nu te mai poti intoarce la Robor", conforma specialistii FinZoom.
Daca esti in imposibilitate de plata a ratelor, insolventa personala poate fi o solutie
"Romanii care nu mai au bani pentru plata datoriilor scadente (la furnizorii de utilitati, asociatiile de proprietari, banci, stat) si au intarzieri la plata de peste 90 de zile, isi pot declara INSOLVENTA personala (la ANPC, gratuit, solutionare in maxim 30 zile)
Sunt 3 proceduri:
-Plan de rambursare a datoriilor = reesalonare plati pe 5 ani (daca datoria totala scadenta este de minim 15 salarii minime = 33.450 lei)
-Lichidare de active (se vand bunurile mobile/imobile care asigura plata datoriilor)
-Procedura simplificata (persoana nu are bunuri sau venituri urmaribile, are peste varsta standard de pensionare sau si-a pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, iar datoria totala scadenta este de minim 10 salarii minime = 22.300 lei)