Cresc din nou dobanzile: se scumpesc creditele noi, dar si cele vechi. Accesul la finantare devine mai dificil
bcebanca centrala europeanadobanzicreditefinantarepolitica monetara
Bancherii centrali apasa pedala de acceleratie a luptei contra scumpirilor. Sa speram ca masurile dure luate vor avea si rezultate!
Banca Centrala Europeana (BCE) tocmai a decis inasprirea si mai accentuata a politicii monetare, prin majorarea dobanzii de referinta cu 75 de puncte de baza, in conditiile in care inflatia din zona euro a sarit de pragul de 9% si e cu mult peste nivelul tinta de 2% asumat de BCE in trecut!
Cresterea dobanzii de referinta reprezinta principalul instrument la care pot apela bancherii centrali atunci cand economiile sunt macinate de inflatie.
Pana acum, BCE s-a confruntat cu critici din partea unor analisti economici ce au acuzat lentoarea institutiei si faptul ca nu a reactionat din timp la valul de inflatie, asa cum a facut Fed-ul american, de exemplu. Amintim ca, in luna iulie a anului curent, BCE a aplicat prima majorare a dobanzii de referinta, dupa un deceniu de liniste, in care nimeni nu s-a atins de valoarea ei.
O sabie cu doua taisuri
Pe de alta parte, desi cresterea ratelor dobanzilor ne poate aduce o temperare a inflatiei, vorbim despre o sabie cu doua taisuri. Inasprindu-se politicile monetare, bancile comerciale vor aplica si ele dobanzi mai piperate, iar accesul la finantare pentru firme si populatie poate fi ingreunat de conditii mai dure de accesare a imprumuturilor. De altfel, majorarea ratelor afecteaza si puterea de imprumut a guvernelor europene, intr-un context deosebit de sensibil!
Pe de alta parte, euro a coborat la cel mai jos nivel din ultimele decenii in raport cu dolarul, arata cele mai recente date oficiale de pe pietele internationale.
Acum, conform anuntului BCE, rata de refinantare pentru lichiditatile bancare va creste de la 0,5% la 1,25%, in timp ce rata la facilitatea de creditare marginala pentru imprumuturile overnight acordate bancilor va creste de la 0,75% la 1,5%. Totodata, rata de referinta a depozitelor bancii urca de la zero la 0,75%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din anul 2011.
Foto: pixabay.com