Creditele la Prima Casa au devenit un calvar din cauza ROBOR
crediterateprima casaroborindice robor
Zeci de mii de romani s-au inscris in programul guvernamental "Prima Casa", pentru a deveni proprietarii unei locuinte. Aparent foarte avantajos, programul s-a dovedit a fi extrem de imprevizibil si lipsit de stabilitate.
Creditele in lei, cu dobanda variabila, asa cum sunt creditele la "Prima Casa", sunt influentate in mod direct de
ROBOR la trei luni, un indice in functie de care se calculeaza costul lunar al ratelor.
Initial, programul "Prima Casa" le oferea cetatenilor oportunitatea de a-si cumpara propria locuinta, intr-un context destul de avantajos: exista garantia statului pentru creditul accesat, iar avansul pentru casa este foarte mic.
Totusi, in prezent, oamenii traiesc un cosmar. Au ajuns sa plateasca chiar si 44% din venit pe rata lunara de la "Prima Casa", din cauza majorarii continue a ROBOR, care a trecut deja de pragul de 3%.
Chiar si in aceste conditii, romanii continua sa acceseze credite prin "Prima Casa".
Gheorghe Lapadat, director general adjunct FNGCIMM, a declarat ca: "Daca ma refer la anul 2018, din totalul plafonului alocat de 2 miliarde de lei la zi a fost deja epuizat 62 la suta".
Oamenii nu par descurajati de majorarile permanente ale ratelor lunare. Cei care au luat un credit in 2012 platesc azi o rata de 1.229 de lei. Fata de anul trecut inseamna un plus de 300 de lei.
"E atat de imprevizibil ce se intampla fiscal. Altii care nu inteleg roboreza - aceasta boala neagra, nu e o boala, e o consecinta naturala a ceea ce se intampla in Romania”, spune Iancu Guda, analist economic.