Creditele la banci devin mai usor de platit: ce se intampla cu ratele lunare, anunt de la Mugur Isarescu
credite la bancirate la banciircc azirobor azi
Banca Nationala a Roamaniei, guvernata de Mugur Isarescu, face un anunt de zile mari pentru romanii si firmele care au de rambursat credite cu dobanzi variabile.
Vestea buna este ca Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), indicele care a inlocuit ROBOR-ul, din luna mai a anului 2019, este in scadere. Cu alte cuvinte, debitorii vor plati rate lunare mai mici in perioada urmatoare.
Conform celui mai recent anunt al Bancii Nationale, IRCC tocmai a scazut pana la valoarea de 5,90% pe an, de la 5,97% pe an, cat era in urma cu trei luni de zile.
Nu acelasi lucru se intampla insa cu ROBOR la trei luni, care vineri, 29 martie 2024, ajunsese la pragul de 6,06% pe an, de la 6,05% in sedinta precedenta.
Inflatia e cheia scaderii ratelor la banca
Pe masura ce
inflatia va scadea, ROBOR-ul si IRCC-ul sunt asteptate si ele sa se diminueze. Acest lucru are o explicatie cat se poate de simpla: o inflatie mare determina Banca Nationala sa adopte politici monetare mai dure, sa inaspreasca conditiile de creditare si sa majoreze dobanda de referinta. Bancile comerciale, cele de la care populatia si firmele se imprumuta, preiau imediat socul de la BNR si il transforma in dobanzi mai mari, dar si in conditii mai dificile impuse celor ce doresc sa acceseze noi imprumuturi.
Inflatia in scadere va determina BNR-ul sa diminueze dobanda-cheie si sa fie mai flexibila in privinta conditiilor impuse pe piata monetara, fapt ce va duce imediat la o atitudine mai blanda si din partea bancilor comerciale.
In acest moment, dobanda-cheie a ajuns la 7% pe an, un nivel urias, in timp ce inflatia e si ea in jurul valorii de 7%.
Din pacate, in sedinta BNR din februarie, expertii au spus ca se asteapta ca inflatia sa creasca. Cu alte cuvinte, sunt riscuri ca ratele la banci sa nu se ieftineasca, ci sa se majoreze, daca previziunile economistilor lui Isarescu se vor adeveri: "Prognoza actualizata reconfirma perspectiva cresterii ratei anuale a inflatiei in debutul anului curent – sub impactul majorarii si introducerii unor taxe si impozite indirecte –, si a reluarii scaderii acesteia ulterior, dar intr-un ritm incetinit comparativ cu 2023 si cu proiectia precedenta. Astfel, dupa ce urca probabil in ianuarie la un nivel vizibil inferior celui previzionat anterior, rata anuala a inflatiei este asteptata sa coboare in decembrie 2024 in apropierea valorii indicate de prognoza precedenta si sa atinga limita de sus a intervalului tintei la finele anului viitor", a transmis BNR.
Foto: manager.ro