Creditele in LEI sunt tot mai scumpe: romanii care s-au imprumutat la banci se uita cu teama spre ROBOR
roborcreditedobanzi
Romanii care au contractat credite in lei cu dobanda variabila incep luna februarie cu o veste care nu le aduce bucurie. Indicele ROBOR se apreciaza din nou si atinge un nivel record.
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobanzilor variabile pentru creditele in lei, luate inainte de luna mai 2019, a crescut la 3.11%.
Important de mentionat este ca, luna trecuta, indicele ROBOR se stabilizase la 3,05%.
Nu este o crestere temporara si izolata
Analistii economici atrag atentia asupra faptului ca nu avem in fata o situatie temporara si nici nu vorbim despre un caz izolat, ci despre o tendinta care se va mentine si in urmatoarele luni.
Specialistii CFA Society preconizeaza ca, pe parcursul urmatoarelor 12 luni, indicele va atinge valoarea de 3,22%.
Inca din prima zi a anului curent, romanii cu rate la banci, ce au contractat credite in lei cu dobanda variabila, au trecut prin emotii neplacute. Chiar din prima zi lucratoare a noului an,
indicele ROBOR la trei luni a crescut la 3,02% pe an. Asistam, astfel, la o majorare a sa cu 50%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand era de doar 1,98% pe an, potrivit celor mai recente date transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Mai mult decat atat, euro va sari, curand, de pragul de 5 lei, mai avertizeaza analistii economici. Cel mai recent sondaj realizat de CFA Romania in randul membrilor sai arata ca absolut toti participantii la acesta prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni.
Valoarea medie a anticipatiilor pentru urmatoarele 6 luni este de 5,0284 lei, iar, pentru urmatoatele 12 luni, de 5,0859 lei pentru un euro.
In schimb, cea mai mica valoare estimata a cursului euro este de numai 4,9700 lei.
Totodata, analistii CFA Romania prevad un deficit bugetar de 7% din PIB, in 2021, si unul de 5,7%, in 2022.
"In contextul cresterii substantiale a ratei inflatiei, anticipatiile inflationiste pentru un orizont de 12 luni au continuat sa creasca si au atins un nou maxim istoric al sondajului Asociatiei CFA Romania.
Mai mult, dispersia ridicata a raspunsurilor indica o incertitudine ridicata cu privire la evolutia inflatiei in urmatorul an. In concordanta cu anticipatiile inflationiste, precum si cu masurile de politica monetara ale BNR, au crescut si anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda atat de piata monetara, cat si la titlurile de stat", a declarat Adrian Codirlasu, vicepresedintele CFA Romania.
Te-ar putea interesa si: Desi ni se promit reforme masive, statul e tot mai zgarcit cu investitiile