Romanii care au credite in euro ar putea primi vesti bune in perioada urmatoare, rata dobanzii de politica monetara urmand cel mai probabil sa scada. Informatia a fost data chiar de catre doi oficiali ai Bancii Centrale Europene, care au declarat la inceputul acestei saptamani ca rata dobanzii ar putea fi scazuta chiar saptamana viitoare.
Olli Rehn, membru al consiliului de conducere al Bancii Centrale Europene si seful Bancii Centrale a Finlandei, a spus luni ca inflatia din zona euro incetineste deja “intr-un mod sustinut”. O veste deosebit de buna daca tinem cont de cresterile semnificative ale inflatiei din ultimii doi ani. In luna aprilie, inflatia din zona euro s-a mentinut constanta la 2.4%. Astfel, acum putem vorbi deja despre sapte luni consecutive in care inflatia in zona euro s-a situat sub pragul de 3%.
„Datorita acestui proces dezinflationist, inflatia converge catre tinta noastra de 2% intr-un mod sustinut si, astfel, este timpul pentru a relaxa politica monetara in iunie si a incepe sa reducem dobanzile. Acest lucru presupune, evident, ca tendinta dezinflationista va continua si ca nu vor mai exista inrautatiri ale situatiei geopolitice si ale preturilor energiei”, a declarat Olli Rehn.
O alta declaratie interesanta pe acest subiect a fost data si de economistul sef al Bancii Centrale Europene. “Cu exceptia surprizelor majore, in acest moment exista suficient in ceea ce vedem pentru a elimina nivelul superior de restrictie”, le-a spus Philip Lane celor de la Financial Times.
Toate aceste declaratii vin cu doar o saptamana inainte de urmatoarea reuniune importanta a Bancii Centrale Europene, programata pentru data de 6 iunie. Potrivit specialistilor, pietele indica acum o sansa mare de reducere cu un sfert de punct procentual a ratei principale a dobanzii BCE, de la 4% in prezent. Daca se va intampla asta, atunci creditele in euro pentru romani vor deveni mai ieftine.
In cazul in care BCE va lua saptamana viitoare aceasta decizie, institutia europeana va face un pas inaintea Rezervei Federale din Statele Unite, care in mod normal obisnuia sa ia prima deciziile de politica monetara. „Fed si Banca Centrala Europeana par sa se decupleze, cu o reducere a BCE probabila in iunie, in timp ce Statele Unite se pregatesc pentru un nivel ridicat al dobanzilor pentru mai mult timp”, transmit economistii Bank of America, condusi de Claudio Irigoyen.
Citeste si: Sarbatoare la Bursa de Valori Bucuresti, bucurie mare si pe romanii dornici de profit
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!