Credite noi de 388 de miliarde de lei acordate in 5 ani de bancile din Romania. Portofoliul a depasit cu peste o treime soldul creditului neguvernamental
total credite populatiecredite corporateeliminare risc valutar
Intre 2016 si 2020, bancile din tara noastra au acordat credite noi populatiei si companiilor in valoare de 388 miliarde de lei, cu 37,5% mai mult in comparatie cu soldul creditului neguvernamental de la sfarsitul anului trecut, care s-a cifrat la 282 miliarde de lei, potrivit unei analize realizata in cadrul campaniei #dreptullabanking, desfasurata de Asociatia Romana a Bancilor.
Astfel, in cei cinci ani, portofoliul de
credite noi a depasit soldul creditului neguvernamental cu peste o treime.
Conform ARB, in ultimii cinci ani, cererea de credite din partea companiilor a impulsionat activitatea de creditare la nivelul sistemului bancar romanesc. Populatia a accesat 44,45% din volumul creditelor noi in cei cinci ani, in timp ce companiile au contractat imprumuturi in proportie de 55,55%.
Previziunile sunt ca tendinta de crestere mai alerta a creditarii corporate se va mentine. Reinnoirea partiala a portofoliului de credite se explica prin scadenta scurta a imprumuturilor contractate de companii, intr-o pondere importanta.
Soldul creditului neguvernamental se calculeaza ca diferenta dintre totalul creditelor noi acordate populatiei si companiilor si rambursarile partiale si totale, precum si vanzarile de credite.
Repartitia pe monede arata un interes mare pentru creditele noi acordate in lei, peste 80% din imprumuturile din perioada 2016-2020 fiind contractate in moneda nationala, iar 17,1% au fost acordate in euro si 2,5% in dolari.
Populatia a accesat credite aproape numai in lei, 98% din total fiind in moneda nationala, ceea ce a dus la eliminarea riscului valutar.
In acelasi timp, companiile au luat credite in lei in proportie de 66,13% din total, restul fiind imprumuturi in valuta. Creditele noi acordate in euro au fost accesate preponderent de companii (95,24%) si numai 4,76% de populatie, in timp ce imprumuturile noi in dolari au fost contractate aproape in totalitate de companii (98,7%).
Bancile au sprijinit debitorii care au intampinat dificultati financiare din cauza pandemiei prin suspendarea obligatiilor la plata.
Ponderea creditelor care au beneficiat de efectele moratoriilor publice si private, pana la finele lunii martie 2021, a fost 12,7% din totalul creditelor, potrivit informatiilor publicate in Raportul Bancii Nationale a Romaniei asupra stabilitatii financiare.
In Romania, raportul credite/depozite pentru populatie si societati nefinanciare era de 66,38%, in martie 2021 (64,13% doar pentru persoanele juridice romane), in timp ce media Uniunii Europene este de 111%, fapta care arata potentialul mare de a creste activitatea de creditare pe care il au bancile din Romania.