Credite cu dobanzi reduse pentru fermieri in baza unui protocol incheiat de AFIR cu CEC Bank
protocol afir-cec bankcredite fermiericredite afir
Lucrurile se misca si in ce priveste imbunatatirea conditiilor de creditare in agricultura. CEC Bank si Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) au semnat un protocol de colaborare pentru accelerarea procesului de absorbtie a fondurilor europene alocate in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala pentru perioada de tranzitie 2021-2022.
Fondurile alocate perioadei de tranzitie, gestionate de AFIR, sunt destinate beneficiarilor privati din mediul rural, pentru realizarea de investitii in sectorul agroalimentar si pentru dezvoltarea de activitati neagricole, pentru care exista o constrangere in privinta timpului, fondurile trebuind sa fie cheltuite pana pe 31 decembrie 2025, prin finalizarea implementarii proiectelor, inclusiv efectuarea ultimei transe de plata.
Pana in prezent, CEC Bank a finantat circa 2.150 de proiecte de investitii eligibile in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, in valoare de aproximativ 3 miliarde de lei.
Complementar, banca a acordat peste 166.000 de credite pentru prefinantarea subventiilor acordate de APIA, din care aproximativ 60.000 de credite pentru prefinantarea subventiilor acordate de APIA din fonduri europene, in valoare de peste 3,7 miliarde de lei.
In plus, banca, in calitate de partener in cadrul proiectului PROSME - Promovarea IMM-urilor din Romania prin intermediul Enterprise Europe Network, asigura fermierilor din judetele eligibile in program, respectiv Bucuresti-Ilfov, Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman, servicii gratuite de consiliere in vederea internationalizarii afacerilor, prin facilitarea de contacte cu potentiali parteneri din cele 60 de tari in care este prezenta reteaua.
"
CEC Bank a avut si are in continuare un rol major in sustinerea proiectelor de accesare fonduri europene si in special a proiectelor de investitii in agricultura si dezvoltare rurala, care reprezinta peste 40% din finantarile acordate de banca pe partea de fonduri europene.
Prin acest Protocol ne propunem cresterea accesului la finantare si accelerarea absorbtiei fondurilor europene alocate perioadei de tranzitie din PNDR. CEC Bank ofera o serie de facilitati, prin crearea de produse adaptate specificului acestor finantari, precum si prin aplicarea de marje de dobanda mai reduse cu 0,5 pp fata de costurile standard", a declarat Ramona Ivan, directorul Directiei Relatii cu Institutii Nationale si Internationale din cadrul CEC Bank.
"Suntem preocupati in permanenta de identificarea unor solutii reale pentru a sprijini solicitantii in procesul de accesare a fondurilor europene nerambursabile. Parteneriatul nostru cu CEC-Bank este unul cu traditie si vine in intampinarea nevoii de cofinantare pe care multi dintre potentialii beneficiari o resimt acut in ultima perioada.
Continuam sa identificam solutii pentru a facilita absorbtia fondurilor si implicit pentru a contribui semnificativ la modernizarea mediului rural romanesc", a spus Mihai Moraru, directorul general al AFIR.