Credit in lei sau in valuta? Este o intrebare pe care si-o pun multi dintre cei care isi propun sa acceseze un credit bancar. Atat creditele in lei, cat si cele in valuta, sunt supuse anumitor riscuri. Cel mai important este insa ca tu sa intelegi toate aceste riscuri si sa realizezi care este cea mai buna varianta pentru tine, in functie de nevoile pe care le ai. Ce este cel mai important insa este moneda in care tu incasezi veniturile.
Creditul in valuta a fost pana in anii 2007 - 2008 prima alegere a clientilor, conditiile de accesare din acele vremuri pentru creditele in valuta fiind favorabile in raport cu cele ale creditelor in lei. Criza economica ce a urmat a schimbat insa complet regulile jocului, ratele lunare ale clientilor ajungand chiar sa se dubleze. Apoi, cerintele impuse de banca centrala s-au schimbat, bancile ajungand in situatia de a sustine si de a promova creditele in lei. In zilele noastre, multe banci nici macar nu mai au inclus acest tip de credit in portofoliul lor.
Potrivit specialistilor financiari, este de preferat ca moneda creditului sa fie moneda in care tu iti castigi veniturile. Asadar, daca tu la final de luna iti iei banii in lei, este mai bine sa te orientezi catre un credit tot in lei. Daca ai si venituri din strainatate, atunci iti poti indrepta atentia, intr-adevar, si catre creditele in valuta. Atunci cand ai veniturile in lei, un credit tot in lei iti va oferi o siguranta constanta de plata, acesta fiind si cel mai mare avantaj pe care il putem aduce in discutie.
De cealalta parte, creditele in valuta te expun riscului valutar deoarece tu va trebui mereu sa schimbi bani din lei in valuta in care ai creditul. In functie de schimbarile de amploare ale cursului valutar, creditul poate deveni unul foarte costisitor in timp. Spre exemplu, daca venitul tau este in lei, iar valoarea euro creste, atunci si valoarea ratei lunare pe care o ai de platit la creste.
In plus, trebuie sa tii cont si de deprecierea monedei nationale, care se poate dovedi a fi un dezavantaj destul de mare atunci cand ai creditul in valuta. In schimb, creditul in lei te pune la adapost in fata acestui risc.
Ultimele NOUTATI
Filme bune pe Netflix. Topul celor mai tari firme si seriale in luna februarie 2025
Controale ANAF 2025. Se pregatesc verificari fara precedent in Romania, cine e luat la bani marunti?
ING face valuri in Europa! Gigantul bancar pune ochii pe rivali – ce urmeaza?
Partenerii nostri
HG nr. 27/2025. Metodologia privind prevenirea si combaterea hartuirii la locul de munca se modifica
Modificari in Codul Muncii. Protectia angajatilor si hartuirea la locul de munca
Schimbari majore in industria HORECA. Ce prevede Regulamentul (UE) 2025/40
Recuperare datorii la intretinere: pasii legali pentru asociatia de proprietari
Te-ar putea interesa si