Creantele se aduna mai usor de la persoanele fizice
creanterecuperare creanteamcccoface
Anul trecut, trei sferturi din creantele colectate de agentiile membre ale Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC) au fost recuperate de la persoanele fizice.
Valoarea acestor recuperari a fost de aproximativ 288 de milioane de euro. In 2011, pe segmentul persoanelor fizice, creanta medie a fost de 200 de euro, valoare apropiata de cea din 2010.
AMCC a constatat ca numarul persoanelor fizice cu datorii restante la companiile de utilităţi a crescut de trei ori, ponderea lor ajungand la 7%, dintr-un total de 6 milioane de debite in valoare de 1,8 miliarde de euro.
In 2010, ponderea cazurilor de datorii restante la companiile de utilitati a fost de numai 2,3%.
La nivelul intregii industrii a recuperarii creantelor comerciale, creanta medie a fost de 297 euro, de la 311, in 2010, iar creanta medie recuperata s-a ridicat la 118 euro, similara cu cea din 2010, in conditiile in care nivelul de colectare trimestriala este de 100 de milioane de euro.
Datele AMCC arata ca, anul trecut, valoarea creantelor comerciale colectate a fost de 383 de milioane de euro, nivel similar celui din anul anterior.
Fata de 2010, s-a inregistrat o usoara crestere a valorii creantelor neperformante, de aproximativ 6%, de la 1,69 miliarde de euro la 1,8 miliarde de euro.
Cea mai mare pondere in activitatea de colectare a avut-o sectorul bancar, aceasta mentinandu-se la 50%, prin externalizarea sau vanzarea portofoliilor de creante neincasate de la debitori persoane fizice.
In ultimii ani, AMCC a constatat ca motorul de crestere al domeniului a fost colectarea amiabila insa, incepand cu 2010, colectarea in instanta ia amploare.
Estimarile pentru acest an indica o crestere, in special pe segmentul achizitiei portofoliilor de creante neperformante.
Cele 11 companii membre in AMCC constituie aproximativ 80% din cota de piata a sectorului colectarii creantelor comerciale, insumand aproximativ 1.600 de angajati.
Infiintata in 2007, AMCC reuneste Coface Romania, EOS KSI, Creditreform, Kruk International, Cycle European, Mellon Romania, Creditexpress Financial Services, Top Factoring, Kolcze Iliuta si Asociatii, DBR Factor si IFN Next Capital Finance.
AMCC este membru activ al Federatiei Asociatiilor Nationale Europene de Colectare (FENCA).