Contre pe deficitul bugetar excesiv
deficit excesivdeficit bugetar
Consiliul Uniunii Europene a adoptat, ieri, o decizie care stabileste ca tara noastra nu a reusit sa ia masuri eficiente pentru corectarea abaterii bugetare semnificative.
Decizia a fost luata dupa reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), desfasurat la Bruxelles, intre 4 - 5 decembrie 2017.
Consiliul a emis o noua recomandare, care o revizuieste pe ce anterioara, in baza procedurii de abatere semnificativa. UE considera ca Romania este responsabila pentru o abatere semnificativa de la traiectoria stabilita pentru ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu.
Ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, a participat la reuniunea Eurogrup in format extins si la reuniunea ECOFIN.
In legatura cu recomandarea primita de Romania, Misa a aratat ca Romania se angajeaza sa ia masurile necesare pentru a nu depasi pragul de deficit bugetar de 3% din PIB, a anuntat Ministerul Finantelor.
Referitor la anul 2017, oficialul roman a mentionat ca "deja prognoza de toamna a Comisiei Europene confirma angajamentul Guvernului Romaniei de a ramane in bratul preventiv al Pactului de Stabilitate si Crestere".
Pentru 2018, proiectul de buget propus mentine deficitul bugetar sub 3% iar Romania isi propune sa ia masuri de reducere a deficitului structural in paralel cu implementarea reformelor prevazute in Programul de Guvernare.
Tot in cadrul reuniunii ECOFIN, reprezentantii Comisiei au prezentat Analiza anuala a cresterii 2018, Raportul privind mecanismul de alerta pentru anul 2018 si o Recomandare a Consiliului privind politica economica a zonei euro.