Contre intre Ministerul Finantelor si Banca Rusiei pe tema reglementarii criptomonedelor
reglementare criptomonederegim criptomonede rusiainvestitii criptomonede
Multe dintre crizele financiare au avut loc din cauza dereglementarii, altfel spus, ca urmare a relaxarii regimului legal in baza caruia functioneaza cele mai importante burse de valori din lume. In acest context, inventarea unor asa-numite active, cum sunt criptomonedele, monedele virtuale raspunde tocmai celor care doreau sa-si plaseze banii in ceva nu dereglementat, ci deloc reglementat.
Autoritatile din intreaga lume se tem ca aceste
monede pot submina controlul sistemelor financiare si monetare.
Avantul luat de monedele virtuale si pericolul urias presupus de acestea determina tot mai multe state sa stabileasca reguli pentru piata activelor digitale.
In unele cazuri, autoritatile dintr-un stat au opinii diferite in ce priveste gradul de reglemantare. Astfel, Ministerul de Finante al Rusiei are opinii divergente in raport cu cele ale Bancii Rusiei (banca centrala a Federatiei Ruse).
Ministerul a anuntat ca va lua in considerare propunerile Bancii Rusiei privind criptomonedele, cat timp acestea nu intra in contradictie cu abordarea ministeriala.
La finele saptamanii trecute, ministerul a propus Guvernului un act normativ care intra in conflict cu propunerea Bancii Rusiei de interzicere a folosirii si minarii criptomonedelor pe teritoriul rusesc, din cauza amenintarilor presupuse de acestea la adresa stabilitatii financiare, a bunastarii cetatenilor si a suveranitatii politicii monetare.
Rusia este unul dintre statele care considera ca monedele virtuale pot fi folosite in operatiuni de spalare de bani sau de finantare a terorismului, si, desi le-a acordat statul legal in 2020, a interzis folosirea lor ca mijloc de plata.
Acum, Ministerul de Finante de la Moscova ar opta pentru o legislatie care sa reglementeze criptomonedele, ca instrument de investitii, nu insa si ca mijloc de plata.
Una dintre propunerile ministerului vizeaza identificarea clientilor care cumpara si vand criptomonede, fapt care ar elimina trasatura cheie a monedelor virtuale, anume anonimitatea detinatorilor lor.
Teste pentru cine vrea sa dea banii reali pe monede virtuale
Ministerul mai propune obtinerea de licente de catre platformele de tranzactionare cripto si introducerea unor teste care sa arate cat isi pot permite persoanele fizice sa investeasca.
Cine va trece testele va putea investi pana la 600.000 de ruble (7.853 dolari) in monede digitale in fiecare an, iar cei care nu se califica vor putea investi numai 50.000 de ruble.
In schimb, Banca Rusiei sustine ca piata criptomonedelor are caracteristicile unei piramide financiare si a avertizat asupra potentialei bule, care ar ameninta stabilitatea financiara si cetatenii rusi.
De aceea, banca a propus impiedicarea institutiilor financiare si platformelor on-line sa efectueze operatiuni cu criptomonede.